Een jaar na opening namenwand: ‘het monument heeft haar plek gevonden’

Namenmonument Amsterdam (K. Rijken)

Het Nationaal Holocaust Namenmonument heeft in de twaalf maanden dat het bestaat ‘haar plek gevonden’. Dat schrijft het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) in een bericht. De belangstelling voor het gedenkteken met de meer dan 103.000 namen van Joden, Sinti en Roma die in de Sjoa zijn vermoord, is alom en blijvend. Het NAC schrijft over de impact van het monument, dat jong en oud naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam trekt, en over de successen zoals het winnen van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. Exacte cijfers en bezoekersaantallen worden echter niet genoemd.

Balans opmaken
Halverwege september 2021 werd het Namenmonument door koning Willem-Alexander geopend in het bijzijn van NAC-voorzitter Jacques Grishaver. Zijn bestuur maakt na een jaar de balans op. Wat is volgens hen de impact van het bijzondere gedenkteken? ‘Bij bezoeken aan het monument zie je jong en oud uit binnen- en buitenland, individueel of in groepen, rondlopen. Verbaasd, verdwaasd, geschrokken, verdrietig, hoofdschuddend. Wijzend naar een naam. Hun vingers bewegend langs een steen’, schrijft het NAC. ‘Onderaan de namenwanden liggen witte steentjes of eigen steentjes met een boodschap, losse bloemen, kaarsjes, briefjes. Ook via andere kanalen horen we dat er dagelijks veel mensen het monument bezoeken’.

Groot succes
Het educatieve bezoek van scholen aan het gedenkteken is een groot succes, aldus het NAC. ‘Tot nu toe hebben duizenden leerlingen vanuit het hele land het monument bezocht, al dan niet met een educator van het Joods Cultureel Kwartier. Navraag leert dat eveneens veel gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van Stadswandeling Amsterdam en IAmsterdam om onder leiding van een gids een bezoek te brengen aan het monument’.  

Prijzen en straffen
Verder staat het NAC stil bij de nominaties die ontwerper Daniel Libeskind kreeg. Op dit moment dingt de namenwand mee voor de ‘Gouden Piramide 2022, de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, en de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen’. Eerder won Libeskind de Amsterdamse Architectuurprijs 2022 al voor zijn ontwerp. Daarnaast spreekt het NAC over ‘lokale initiatieven’, verwijzend naar een Rotterdamse rechter die antisemitische muurschilderaars een bezoek aan het Namenmonument oplegde. En dan is er nog de journalistieke belangstelling uit het buitenland, die volgens het NAC aanzienlijk is.

Geen cijfers
‘Het mag duidelijk zijn: de impact van het monument is groot. Het Namenmonument als versteend geheugen heeft haar plek in de stad – en daarbuiten – gevonden’. Cijfers en aantallen geeft het NAC in zijn schrijven echter niet. Zo wordt niet duidelijk hoeveel bezoekers het monument sinds de opening heeft mogen verwelkomen en hoe de verhoudingen liggen tussen bijvoorbeeld jong en oud, en stad en platteland. Ook schattingen worden in het bericht niet gegeven.

Lees ook:
Jacques Grishaver ontvangt hoogste Amsterdamse onderscheiding
Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) heeft een nieuwe onderscheiding ontvangen. Het gaat om de gouden medaille van de stad Amsterdam, die hij zondag uit handen kreeg van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Dat gebeurde in de ambtswoning aan de Herengracht, na de Nationale Holocaust-herdenking. Deze medaille is de hoogste onderscheiding van de gemeente Amsterdam.



Categorie:

Home » Nieuws » Een jaar na opening namenwand: ‘het monument heeft haar plek gevonden’