Jacques Grishaver ontvangt hoogste Amsterdamse onderscheiding

beeld: gemeente Amsterdam

Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) heeft een nieuwe onderscheiding ontvangen. Het gaat om de gouden medaille van de stad Amsterdam, die hij zondag uit handen kreeg van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Dat gebeurde in de ambtswoning aan de Herengracht, na de Nationale Holocaust-herdenking. Deze medaille is de hoogste onderscheiding van de gemeente Amsterdam. Onder meer Nelson Mandela en wijlen burgemeester Eberhard van der Laan gingen Grishaver voor. Hij kreeg hem voor et realiseren van het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Aan de uitreiking van de medaille ging de jaarlijkse herdenking van de Sjoa vooraf. Dat gebeurde traditioneel bij het Nooit Meer Auschwitz-monument in het Amsterdamse Wertheimpark. Net als vorig jaar was er dit keer geen publiek in verband met de coronamaatregelen. Halsema hekelde de mensen die de Jodenvervolging en Sjoa vergelijken met de coronamaatregelen van nu. Ze noemde het schaamteloos als bijvoorbeeld de Jodenster wordt misbruikt door anti-coronabeleiddemonstranten. “Enkel en alleen om aandacht te krijgen. Voor effectbejag. Om te provoceren. Het is schaamteloos gewroet in de pijn van mensen die weerloos zijn.”

Grishaver hield ook een rede en haalde uit naar het antisemitisme dat heerst onder bepaalde politici. “Vroeg of laat leiden die giftige praatjes weer tot iets gruwelijks. Tot een aanslag op een restaurant, een synagoge of een Joodse school. En uiteindelijk weer tot een pogrom (…). Niet zolang ik er ben.” Ook Sinti-man en overlevende Zoni Weisz kwam aan het woord. Hij vertelde over zijn ontsnappingsverhaal, waardoor hij de gaskamers kon overleven. Zijn familieleden gingen wel op transport en werden in Auschwitz vermoord. Weisz waarschuwde en riep op lessen te trekken uit de geschiedenis. “We hebben de opgave de voorwaarde te scheppen dat minderheden in veiligheid en vrede kunnen leven.”

Bekijk de toespraak van Grishaver hierboven

Na afloop van de herdenking ging Grishaver met Halsema mee naar de ambtswoning, waar hij verrast werd en de gouden medaille van de stad in ontvangst mocht nemen voor zijn inzet voor de Namenwand. Uit een bericht van de gemeente Amsterdam: ‘Ongeveer vijftien jaar zette de heer Grishaver zich in voor de realisatie van het monument. De onthulling ervan heeft op 19 september 2021 plaatsgevonden in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. Het Nationaal Holocaust Namenmonument herdenkt de 102.000 Nederlandse Holocaust slachtoffers die geen graf hebben. Nabestaanden hebben nu een plek in de stad om hun familie te herdenken. Het monument was er niet gekomen zonder de inzet en vasthoudendheid van de heer Grishaver’.

De zichtbaar geëmotioneerde Grishaver bedankte het stadsbestuur. In 2006 was hij al benoemd tot Ridder in de Orde voor Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor het NAC. Op 15 oktober 2021 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote inzet voor het Nationaal Holocaust Namenmonument. Grishaver is ook houder van het Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk. De gouden medaille van de stad Amsterdam is de hoogste onderscheiding van de gemeente Amsterdam. De onderscheiding wordt toegekend aan personen die internationaal zeer grote bekendheid genieten en voor Amsterdam uitzonderlijk veel hebben betekend op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. Zie hier wie aan Grishaver vooraf gingen.

Lees ook:
Lintje voor Grishaver voor initiatief Holocaust Namenmonument

Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité is koninklijk onderscheiden. Hij kreeg het lintje omdat hij de initiatiefnemer is voor het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Ook ontving hij de onderscheiding vanwege zijn grote maatschappelijke inzet. Koning Willem-Alexander heeft het behaagd om Grishaver te bevorderen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 


Categorie:

Home » Nieuws » Jacques Grishaver ontvangt hoogste Amsterdamse onderscheiding