Neef Michelle Obama ‘zwarte opperrabbijn’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Capers Funnye, een neef van de Amerikaanse first lady Michelle Obama, is onlangs verkozen tot opperrabbijn van the International Israelite Board of Rabbis van de Black Hebrew Israelites, een organisatie voor zwarte Joden. Hij zou daarmee de eerste ‘zwarte opperrabbijn van de 21ste eeuw’ zijn.

In een statement van de organisatie wordt hij ‘leider van een wereldwijde gemeenschap van zwarte Joden’ genoemd. Behalve in de VS hebben de Black Hebrew Israelites afdelingen in de Cariben, Zuid-Afrika, Oeganda en Nigeria. De stroming wordt over het algemeen niet officieel als Joods erkend. Capers Funnye zelf werd christelijk opgevoed. In tegenstelling tot de meeste leden van zijn gemeente is hij orthodox-Joods uitgekomen.
De 63-jarige Capers Funnye, inwoner van Chicago, is spiritueel leider van de Beth Shalom Bnai Zaken Ethiopian Hebrew Congregation. Hij werd ingewijd door de Israelite Rabbinical Academy in New York, eveneens niet erkend door de meeste Joodse stromingen.

Funnyes verkiezing was unaniem; er waren geen andere kandidaten. De positie werd al niet meer vervuld sinds de dood van rabbijn Levi ben Levy in 1999. Verwacht wordt dat Funnye komend najaar officieel geïnstalleerd zal worden.
Als opperrabbijn wil hij de banden met de Ethiopisch-Joodse gemeenschap in Israël aanhalen. Ook wil hij meer aandacht voor diversiteit binnen het Jodendom. “Er zijn Afrikaans-Amerikaanse Joden, Afrikaanse Joden, Filipijnse Joden, Mexicaanse Joden, blanke Joden en gemengde Joden. Het Joodse volk is altijd multi-etnisch geweest. We moeten uitdragen dat Joden een wereldvolk zijn.” Eerder had hij  een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Neef Michelle Obama ‘zwarte opperrabbijn’