Netanyahu wint nipt en mag mogelijk regering vormen – verkiezingen Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likud) is krap de grootste geworden bij de Israëlische parlementsverkiezingen van dinsdag. Dit melden de grote media in Israël op dinsdagochtend nadat vrijwel alle stemmen waren geteld. Naar verwachting zal de premier opnieuw een regering vormen. Zijn rivaal Benny Gantz van Blauw-Wit heeft zijn verlies al toegegeven en heeft gezegd harde oppositie te zullen voeren. Er zijn genoeg kleine, rechtse en religieuze partijen die Netanyahu willen ondersteunen. Hij zou uitkomen op een meerderheid van 65 zetels van de 120-zetels tellende Knesset.

Nadat ruim zestig procent van de burgers naar de stembus was gegaan, volgde dinsdagavond een spannende verkiezingsnacht. De hele nacht was het haasje-over tussen Likud van Netanyahu en de Blauw-Wit van nieuwkomer en ex-legerchef Gantz. Vaak klonk het ‘too close to call’ en beide premier-kandidaten eisten de overwinning op. Nu alle stemmen zijn geteld, heeft de partij van Netanyahu 36 en de partij van Gantz 35 zetels, zo melden de grote media.

President Reuven Rivlin (Likud) zal bepalen wie het eerste initiatief krijgt om een nieuwe regering te vormen. Dit is degene zijn de meeste stemmen gekregen heeft, maar ook weegt het staatshoofd mee wie de beste papieren heeft om een regering te vormen. In dit geval zal dat Netanyahu zijn, omdat kleine en religieuze rechtse partijen hem hun steun hebben toegezegd. Samen zouden ze kunnen leunen op een meerderheid van rond de 65 zetels. Als Netanyahu zijn nieuwe regering rond krijgt, dan zal hij voor de vijfde keer premier worden en kan hij David Ben-Gurion inhalen als langstzittende premier van Israël.

In het geval van een nieuwe regering Netanyahu (Netanyahu V) zal oud-generaal Gantz oppositie moeten voeren vanuit de Knesset. Het is de vraag hoe dit hem af zal gaan, omdat hij weinig politieke ervaring heeft. Ook wordt door sommigen getwijfeld over het programma en de visie van zijn partij Blauw-Wit (een combinatie van Gantz’ partij en Yesh Atid van yair Lapid). Tot op enkele weken terug zag het er naar uit dat Gantz ruimschoots zou winnen, maar Netanyahu vocht terug door onder meer op het internationale toneel te ‘schitteren’ naast de Amerikaanse president Donald Trump, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Russische president Vladimir Poetin.

Afgelopen weekend deed Netanyahu de belofte om de Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij opnieuw premier zou worden. Dit heeft mogelijk veel ultra-rechtse kiezers over de streep getrokken om op hem te stemmen. Binnenkort komt de Amerikaanse president Trump met zijn ‘allesomvattende’ vredesplan. Mogelijk biedt dat meer kansen voor Netanyahu. Door de belofte van de premier is de zogenoemde eenstaatoplossing een stap dichterbij gekomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu wint nipt en mag mogelijk regering vormen – verkiezingen Israël