Netanyahu stiekem op de koffie bij Saoedische kroonprins

MiddleEastEye

Israël en Saoedi-Arabië zoeken steeds zichtbaarder toenadering tot elkaar. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in het geheim op bezoek geweest bij de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Beiden drinken mogelijk samen een bakje koffie in een van de vele paleizen van de Saoedi’s. In september opende Saoedi-Arabië al zijn luchtruim voor Israëlische vluchten naar de Golfstaten. Het heimelijke bezoek van Netanyahu aan de kroonprins duidt erop dat een nieuw vredesakkoord in de maak is. Sinds de zomer sloot Israël akkoorden af met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan. Een deal met de Saoedi’s geldt voorlopig als de hoofdprijs voor Netanyahu.

Al een paar dagen werd er in de Israëlische media gespeculeerd over het bezoek van Netanyahu aan Mohammed Bin Salman, maar zondag werd dat vermoeden ook officieel bevestigd. Minister Yoav Gallant kon het gerucht bevestigen. Hij deed dit op de Israëlische radio. Verder sprak Netanyahu in Saoedi-Arabië ook met de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken. Die was eind vorige week naar Israël gekomen om de West Bank en de Golan Hoogvlakten te bezoeken. Dat laatste stuk land werd eerder door president Donald Trump erkend als Israëlisch grondgebied. Pompeo kondigde aan dat Israëlische producten uit de Goland en West Bank voortaan in Amerika het label ‘made in Israel’ krijgen.

In tegenstelling tot de Israëli’s houden de Saoedi’s de kaarten op de borst. Prins Faisal bin Farhan, minister van Buitenlandse Zaken, weerspreekt berichten over de ontmoeting. ‘Zo’n ontmoeting heeft niet plaatsgevonden’, schreef hij. Volgens hem was Netanyahu er niet en waren er alleen Saudische en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers aanwezig. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal spraken Netanyahu en de kroonprins over normalisering van de betrekkingen. Eigenlijk kruipen de landen al langer meer naar elkaar, want sinds begin dit jaar mogen Israëlische burgers Saoedi-Arabië in voor religieuze en zakelijke doeleinden, en in september werd het luchtruim geopend voor Israëlische vluchten.

Als Netanyahu een deal kan sluiten met de Saoedi’s, dan zou dit op economisch en politiek gebied de hoofdprijs betekenen voor Israël. Niet alleen gaat er dan een grote, sterke markt voor Israël in een buurland open, maar ook heeft het land er een vriend bij in de regio. Het soenitische Saoedi-Arabië en sjiitische Iran voeren al bijna twintig jaar een wapenwedloop over de macht in het Midden-Oosten. Als Israël en Saoedi-Arabisch hun militaire krachten verenigen, zal dat het regime in Teheran verzwakken. Tegelijkertijd heeft Israël banden met Egypte, Jordanië, Soedan, Bahrein en de VAE, allemaal Arabische landen met een soenitische meerderheid of soenitische machthebbers. Mogelijk wordt door dit netwerk het Midden-Oosten meer in balans gebracht.

Lees ook:
Netanyahu en Trump euforisch over aangaan banden met Soedan

President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft vrede aangekondigd tussen Israël en Soedan. Hij en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn euforisch over de aankomende deal, die vrijdag werd aangekondigd in het Oval Office van het Witte Huis. “Geen bloed meer in het zand,” zei Trump.

Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu stiekem op de koffie bij Saoedische kroonprins