Netanyahu en Trump euforisch over aangaan banden met Soedan

YouTube

President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft vrede aangekondigd tussen Israël en Soedan. Hij en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn euforisch over de aankomende deal, die vrijdag werd aangekondigd in het Oval Office van het Witte Huis. “Geen bloed meer in het zand,” zei Trump, die stelde dat Soedan een goede keuze heeft gemaakt. Netanyahu hing aan de lijn en zei dat de deal met Soedan enthousiasmeert. Trump: “Dit is vrede in het Midden-Oosten zonder bloedvergieten. We hadden dit al veel eerder moeten zien.”

Antagonisme
Netanyahu spraak op de intercom terwijl Trump, minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken en zijn schoonzoon en Midden-Oosten-onderhandelaar Jared Kushner luisterden aandachtig. “Het verandert de levens van mensen”, zei de premier over de Soedan-deal. “We zijn niet betrokken bij bloedvergieten, we zijn niet bezig met antagonisme. We werken samen voor het heden en de toekomst en zien nu de vruchten van vrede, dagen na ondertekening van de overeenkomsten,” doelend op de Akkoorden van Abraham met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein. “We hebben nog nooit zoiets gezien.”

Sleepy Joe
Netanyahu merkte op dat terwijl ‘Iran ongelukkig is, Hezbollah ongelukkig is, Hamas ongelukkig is’ met deze reeks aan akkoorden, ‘de meeste anderen heel gelukkig zijn’. “En dat zouden ze ook moeten zijn, want vrede is een goede zaak. Hoe voelt dit? Het is geweldig.” Vervolgens vroeg Trump hem naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden: “Denk je dat Sleepy Joe deze deal zou hebben gesloten? Op de een of andere manier denk ik van niet. ” Netanyahu klonk verrast en vermeed een partijdige reactie. Hij zei voorzichtig: “Meneer de president, één ding kan ik u vertellen. We waarderen de hulp voor vrede van iedereen in Amerika, en we waarderen enorm wat u heeft gedaan.” Wat er gebeurt is volgens hem ‘een spil in de geschiedenis, gevat in de geschiedenisboeken’.

Iran erbij halen
Trump voorspelde toen dat Iran ‘uiteindelijk misschien wel een lid van deze hele zaak zou worden’ en aan boord zou komen van het vredesproces. “Ik zou Iran graag helpen,” zei hij. “Ze zijn in een periode van drie jaar van een rijk land naar een arm land gegaan. En ik zou ze graag weer op de rails krijgen. Ze kunnen gewoon geen kernwapens hebben,” aldus Trump. Hij stelt dat ze moeten stoppen met schreeuwen: ‘Dood aan Israël!’ “Uiteindelijk,” voorspelde Trump, “zullen ze allemaal één verenigde familie zijn. Het zal verbazingwekkend zijn. Waarschijnlijk is het nooit gebeurd in het Midden-Oosten.”

‘Een grote reünie’
Volgens Trump komen de leiders van Israël en Soedan binnenkort langs op het Witte Huis om het akkoord te tekenen. Anderen zullen daar ook bij zijn. “We zullen ze samen met enkele andere landen hier hebben, landen waarvan je zult horen dat ze komen, waarschijnlijk tegelijkertijd,” antwoordde Trump. Het al eindigen in ‘een grote reünie waarin iedereen hier is en zal tekenen, inclusief de Saoedi’s’. Trump: “We verwachten dat Saoedi-Arabië een van die landen zal zijn,” erop wijzend dat de Saoedische koning en kroonprins ‘zeer gerespecteerd’ worden, net als de leiders van de VAE en Bahrein. “Ze komen allemaal samen. Aan het eind gaan we een groot, mooi feest houden.”

Reactie Soedan
De Soedanese staatstelevisie kondigde de normalisatie van de relaties met Israël aan. “Soedan en Israël kwamen overeen om hun relaties te normaliseren, om een einde te maken aan de staat van agressie tussen hen,” aldus een omroeper. Het is nog onduidelijk of er ook ambassades in beide landen zullen worden geopend. Via de intercom bedankte de Soedanese voorzitter van de overgangsraad president Trump en premier Netanyahu. “Dit is een goede dag voor vrede.”

Over de Soedan-deal
Israël, Soedan en de Verenigde Staten hebben al een tijdje aan hun plannen gewerkt. Jeruzalem en Karthoem willen elkaar erkennen en diplomatieke en handelsrelaties aangaan. Tegelijkertijd zal Washington de Soedanezen van een terreurlijst halen zodat het land meer hulp en investeringen kan binnenhalen. Dat laatste is broodnodig, omdat Soedan sinds een paar jaar kampt met sociale onrust en een grote groep jongeren die op zoek is naar werk en kansen. Na de val van dictator Omar al-Bashir, vorig jaar, hebben de nieuwe machthebbers van Soedan democratie beloofd. Het land zit nu in een transitie. Na twee jaar moeten er democratische verkiezingen worden gehouden. Ook de hoge schuldenlast van Soedan kan worden verlaagd dankzij de deal.

Lees ook:
Iran verfoeit het akkoord tussen Israël en Soedan

Het regime in Teheran is boos op zijn voormalige vriend. Volgens Iran zijn de Soedanezen ‘gegijzeld’ door Amerika en Israël. Soedan was tot 2016 een trouwe bondgenoot van de ayatollah’s en deed volop mee aan hun terreurpolitiek.

Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu en Trump euforisch over aangaan banden met Soedan