Nick Cave: ‘door Roger Waters speel ik wél in Israël’

Nick Cave speelde zondag voor het eerst in twintig jaar weer in Israël. Volgens de kenners was het een verpletterend en subliem concert. Voorafgaand aan het optreden gaf de Australiër, die in de jaren tachtig bekend werd met de punkband The Birthday Party, een persconferentie waarin hij zijn optreden onderbouwde. “Als je in Israël speelt, moet je een zekere publieke vernedering van Roger Waters en collega’s ondergaan,” zei Cave openhartig. ‘En niemand wil publiekelijk worden beschaamd. En ik denk, tot mijn schande, dat ik dat twintig jaar lang wel heb gedaan.”

Wanneer Israël werd besproken als plek voor een concert, dan zei hij: “Laten we het maar niet doen.” Na veel nadenken belde Cave zijn mensen op om te zeggen dat hij een Europese tournee met Israël erbij wilde doen. “Dat deed ik omdat het opeens heel belangrijk werd om een ​​standpunt in te nemen tegen die mensen die musici proberen af ​​te sluiten, musici te pesten, musici te censureren en musici het zwijgen op te leggen,” aldus de zanger. Er waren twee redenen om anno 2017 naar Israël te komen. “Een daarvan is dat ik van Israël en van de Israëlische mensen houd. En twee is om principieel stand te houden tegen iedereen die probeert musici te censureren of tot zwijgen te brengen. Dus je zou echt kunnen zeggen dat BDS mij heeft laten spelen in Israël.”

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël, dat een onderdeel vormt van de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), heeft al een verklaring afgegeven voor het optreden van Cave. ‘De uitvoeringen van Nick Cave in Tel Aviv en de recente verklaring zijn een propagandageschenk aan de Israëlische apartheid. We danken Nick Cave voor het feit dat hij één ding overduidelijk heeft gemaakt: het spelen in Tel Aviv gaat nooit alleen maar over muziek. Het is een politieke en morele beslissing om bij de onderdrukker te staan ​​tegen de onderdrukten’. Hier trekt Cave zich niets van aan. De anti-Israëlische zanger Roger Waters (Pink Floyd) heeft nog niets van zich laten horen.

Bekijk een deel van het optreden in Tel Aviv hier:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Nick Cave: ‘door Roger Waters speel ik wél in Israël’