Tweede Kamer: Jeruzalem geen hoofdstad

Jeruzalem
Redstock

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Jeruzalem niet de hoofdstad is van Israël. De fractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) had een motie ingediend die het kabinet opriep om de stad te erkennen als hoofdstad van de staat Israël. Daarnaast verwierpen de Kamerleden een motie van de politieke beweging DENK om Jeruzalem direct te erkennen als hoofdstad van ‘Palestina’. Beide voorstellen werden donderdag ingediend tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken, waar Kamerleden veel spraken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

De eerste motie werd ingediend door PVV-voorman Geert Wilders en zijn Kamerlid Raymond de Roon. Niet alleen wilden beiden dat het kabinet Jeruzalem per direct erkent als de hoofdstad van Israël, ook wilden beiden dat Nederland haar ambassade meteen verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee zou Nederland het voornemen volgen van de Amerikaanse president Donald Trump, die al sinds januari wedijvert voor een verplaatsing. Naast de PVV-fractie stemden de smaldelen van de SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie voor. Bij elkaar was dat te weinig.

De andere motie kwam van DENK-leider Tunahan Kuzu. Hij stelt dat Jeruzalem de hoofdstad moet zijn van een onafhankelijke Palestijnse staat. Door deze status ter erkennen, zou Nederland het vredesproces volgens DENK bevorderen. De fractie kreeg steun van alle linkse partijen en middenpartij D66. De Democraten stemden als enige regeringspartij voor het voorstel van Kuzu. De andere regeringspartijen (VVD, CDA en ChristenUnie) stemden tegen. Met deze stemming werd duidelijk dat één motie de meerderheid van de coalitie kan breken. Immers, het kabinet Rutte III steunt op een krappe meerderheid van één zetel.

Hoewel Nederland een goede band onderhoudt met Israël heeft het Jeruzalem nog niet erkend als hoofdstad van het land. Net als de meeste andere landen vindt Den Haag dat er eerst een allesomvattende vredesregeling met de Palestijnen moet zijn. Pas wanneer de tweestatenoplossing een feit is, zou na onderhandelingen tot erkenning van de status van Jeruzalem kunnen worden overgegaan. Minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken stelde in het debat van donderdag nog dat hij blijft varen op de koers die Nederland in de laatste decennia heeft gevoerd.

Categorie:

Home » Nieuws » Tweede Kamer: Jeruzalem geen hoofdstad