Indrukwekkend Crescas-cursusseizoen van start

Crescas 2016/2017
Crescas (dv)

Joods educatief centrum Crescas presenteerde afgelopen vrijdag het nieuwe cursusprogramma. Vanaf deze plek feliciteren wij onze Jonet-partner met het uitgebreide aanbod dat ook in het seizoen 2016/2017 weer wordt geboden!

De nieuwe cursusfolder wordt deze week naar het Crescas-adresbestand verstuurd. Staat u daar niet op en wilt u deze toch ontvangen? Stuur dan een mailtje met uw adresgegevens naar: info@crescas.nl.
De digitale versie van het programmaboekje kunt u hier alvast inzien.

Dit is wat Crescas er zelf over te vertellen heeft:

‘Om te beginnen hebben we groot nieuws over de online cursussen die u bij Crescas kunt volgen. In één klap hebben we drie nieuwe cursussen toegevoegd: De Joodse keuken, Geschiedenis van het Joodse boek en Joodse filosofie. Op joods.net kunt u nu een keuze maken uit 11 online cursussen.

En om even door te gaan met ‘online’: Crescas is partner geworden van Project Zug in Amerika. Eén van de activiteiten van Project Zug is het aanbieden van Online leren met een studiemaatje, één op één leren, (chavroeta voor de kenners), maar dan met een studiepartner die zich overal op de wereld kan bevinden. Op deze manier hebt u nu, letterlijk, een wereldwijd bereik. En, last but not least, via Crescas krijgt u 50% korting!

Nog een partnership. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna honderd jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Vanaf nu doen zij dat in nauwe samenwerking met Crescas. Gezamenlijk bieden wij komend seizoen lezingen aan van Pauline Micheels, Koen Hilberdink, Bart Wallet, David Kromhout en Corien Glaudemans.

Onze seizoensopening is ook in de vorm van een lezing. Raya Lichansky komt vertellen over de zoektocht naar haar vader, van wie ze lange tijd niets anders wist dan zijn naam. Dat is inmiddels verleden tijd. Kom vooral luisteren naar het levensverhaal van Morduch Lichansky, het is de moeite waard. En omdat het de opening van het seizoen is, bieden we u deze lezing gratis aan.

Natuurlijk hebben wij ervoor gezorgd dat u ook dit jaar Ivriet (modern Hebreeuws) bij ons kunt leren. Dat kan dit seizoen op meer manieren dan ooit tevoren. De traditionele, klassikale lessen geven wij op drie niveaus: kita Beet, kita Dalet en kita Wav. In de laatstgenoemde ‘klas’ staat conversatie voorop. Wij hebben gezorgd voor native speakers, vrijwilligers, die met u in gesprek gaan. Zo leer je écht goed spreken! Dit seizoen, van 21 t/m 25 mei 2017, organiseren wij weer de populaire Crash Course Ivriet, zoals altijd op drie niveaus. En, helemaal nieuw, aan het assortiment Ivrietcursussen hebben we een Skypecursus Ivriet toegevoegd. Via een video-bel-verbinding krijgt u privé-les van onze docente. U spaart de reistijd, de kosten zijn laag, en toch krijgt u persoonlijke begeleiding.

Focus op de parasja is inmiddels een klassieker. Op vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00, vóór u de boodschappen in huis haalt, een uurtje leren over de parasja (afdeling van de Tora) van de week. Kennis van Hebreeuws is niet nodig, onze docent Leo Mock bespreekt de tekst van de parasja in het Nederlands. Een aanrader als u nu eens écht wilt weten waar die Tora-teksten over gaan.

Nog een klassieker: Halacha aan de hand van Ma’aleh-films. We bekijken korte (20 à 25 minuten) eindexamenfilms van studenten van Ma’aleh, de orthodox-Joodse filmacademie in Jeruzalem. Vervolgens gaan we dieper in op het thema van de betreffende film, vaak een Halachisch (Joods wettelijk) thema. Deze cursus geven we in Amsterdam en Den Haag. In Leeuwarden kunt u een Ma’aleh Filmmiddag bijwonen.

Kunst mag natuurlijk niet ontbreken. In een korte cursus bespreekt Joseph Semah de Joodse elementen in het werk van kunstenaars als Malevich, Duchamp, Beuys en Newman.

Dit seizoen is er ook aandacht voor Andreas Burnier (pseudoniem van C.I. Dessaur). Noblesse oblige, want Andreas was één van de oprichters van Crescas. Twee avonden besteden wij aan deze bijzondere vrouw. De eerste avond staat haar biografie centraal, de tweede avond gaan we in op de laatste jaren van haar leven, hoe zij zich verdiepte in de Joodse tradities, lezingen gaf, artikelen en essays publiceerde en Hebreeuwse les gaf.

Onze vaste geschiedenisdocent Bart Wallet ontdekte in Israël dat er veel synagogen zijn met gebruiksvoorwerpen die oorspronkelijk aan Nederlandse synagogen toebehoorden. Hij bespreekt een groot deel van al die plaatsen in het buitenland waar Nederlandse-Joodse immigranten hun sporen hebben achtergelaten.

En natuurlijk gaan we weer koken. Van het Koken voor Beth Shalom, het bereiden van een ouderwets-Joodse maaltijd voor de bewoners en aanleuners van Beth Shalom hebben we inmiddels een traditie gemaakt. We gaan de Aziatische keuken (verder) verkennen. Aziatische gerechten bereiden is ook mogelijk als je een kosjere huishouding voert. Kom het proberen. Om Yotam Ottolenghi kunnen we, als we het al zouden willen, niet heen. De cursussen, die we vorig jaar gegeven hebben, waarbij we zijn manier van koken op de cursisten overbrachten, waren een groot succes. Dit jaar daarom opnieuw een cursus Koken als Ottolenghi, leren toveren met groente.

Op 19 april 2016 overleed Ronit Elkabetz, één van Israëls beste actrice aller tijden. Wij eren haar met een filmdag waarop wij drie van haar, deels autobiografische, film vertonen. Drie films, dat duurt wel een paar uurtjes, daarom zorgen wij tussen de 1e en de 2e film voor een kosjere broodjeslunch. Remembering Ronit Elkabetz, een filmliefhebber mag deze dag niet missen.

Over acteren gesproken. Edwin de Vries schreef Westerbork Serenade, een toneelstuk over zijn beroemde en heldhaftige vader Rob de Vries, opgevoerd door Edwins zoon Sam, Giulia Reiss en Rob de Vries zelf. Wij bieden u deze voorstelling, die wordt opgevoerd in het nieuwe Nationaal Holocaust Museum, in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier.

Ook wandelingen keren terug in ons programma: een échte wandeling en een virtuele. De echte wandeling brengt ons naar Artis. Een ervaren rondleider wandelt met u door de dierentuin en vertelt en laat zien hoe Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog konden onderduiken boven de kooien van de roofdieren.
De virtuele wandeling voert u langs het mooiste Joods-cultureel erfgoed van Nederland, terwijl u gewoon in uw stoel blijft zitten. Paul Vigeveno en Jan Stoutenbeek maken samen met u een virtuele wandeling langs gebouwen, monumenten en objecten die verband houden met de Joodse cultuur, religie en geschiedenis.

De Global Day of Jewish Learning mag in ons programma niet ontbreken en ontbreekt dan ook niet. Joden over de hele wereld leren op dezelfde dag over hetzelfde onderwerp, dit jaar Learning about our world and nature. Samen met Stichting PaRDeS organiseren wij de Global Day in Nederland vanaf het allereerste begin, nu al voor de 7e keer.

Onder de titel Met Joodse kunstenaars om de tafel organiseren wij ook dit jaar een serie interviews. Onze ‘huis-interviewer’ Wil Parijs gaat in gesprek met filmregisseur Frans Weisz, schrijfster Mirjam Rotenstreich en kunstenares Wendy Krochmal.

Debatteren scherpt de geest. De Debatterij was vorig seizoen zeer succesvol en keert dus terug in ons programma, dit jaar in samenwerking met het NIW. Zondag 6 november, aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen, debatteert een panel over de strijd tussen Trump en Clinton. Als we het belang van Nederlandse Joden voor ogen houden, of het belang van Israël, wie moeten wij dan als bewoner van het Witte Huis wensen? Trump of Clinton?
De actualiteit bepaalt de datum en het onderwerp van het 2e debat. Houd deze nieuwsbrief in de gaten voor verdere aankondigingen.’

Categorie:

Home » Nieuws » Indrukwekkend Crescas-cursusseizoen van start