Taalonderwijs Mandarijn vervijfvoudigd

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het aantal leerlingen op Israëlische scholen dat Mandarijn leert, is de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd, van zeshonderd in 2012 tot 3.200 het komend schooljaar. Mandarijn werd negen jaar geleden op Israëlische scholen geïntroduceerd als keuzevak vanaf de derde klas lagere school tot aan het laatste jaar van de middelbare school.

Het vak werd toegevoegd in antwoord op de groeiende Chinese invloed op internationaal economisch gebied, aldus medewerkers van het ministerie van Onderwijs die zich met vreemdetalenonderwijs bezig houden. Minister van Onderwijs Naftali Bennett reageerde: “Er is vandaag de dag een grote vraag naar mensen die het ontwikkelende China kunnen verbinden aan de rest van de wereld.”

Gegevens van het ministerie tonen aan dat het aantal scholen dat Mandarijn onderwijst is gestegen. Het komend schooljaar zijn dat er 110. Vier jaar geleden waren dat er nog maar dertig. Leerlingen die het vak volgen, nemen het klaarblijkelijk erg serieus; de gemiddelde score voor het vak op het eindexamen is 95 punten (van de 100). Het aantal leerlingen dat Mandarijn als keuzevak kiest, overtreft dit jaar het aantal dat kiest voor Italiaans en Duits. Het aantal kinderen dat Jiddisj kiest, is echter nog altijd een stuk hoger. De populairste vreemde talen – na het veel gesproken  Arabisch – zijn Frans, Spaans en het Amharisch (gesproken in Ethiopië).

Onderwijsinspecteur Tamar Cohen-Kehat: “het leren van de Chinese taal opent nieuwe werelden, nieuwe manieren van denken en nieuwe culturen voor de leerlingen en daarnaast zoveel verschillende mogelijkheden in de wereld van internationale handel.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Taalonderwijs Mandarijn vervijfvoudigd