Nieuwe Afrikaanse traditie voor Chanoeka

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Voor Meskerem Gebreyohannes gaan alle Joodse feestdagen samen met doro wat, een uitgebreide schotel van kip met langzaam gestoofde uien en rode chilisaus met specerijen uit Afrika. Ondanks dat zij opgroeide in een Joods gezin in Harar, een Ethiopische stad die een paar uur rijden van de grens met Somalië ligt, heeft zij nooit de ‘moderne’ feestdagen zoals Chanoeka gevierd.

Gebreyohannes (58) is de chefkok en eigenaar – samen met haar echtgenoot Kassa, van het restaurant Taste of Ethiopia in een plaatsje in de Amerikaanse staat Michigan. Net als veel andere Joodse immigranten uit Ethiopië heeft zij nooit iets geleerd over het verhaal van de Maccabeeën die de Grieken versloegen. Het verhaal komt uit de Mondelinge Tora die pas werd geschreven rond het jaar 200, een periode waarin de Joodse gemeenschap in Ethiopië geheel was afgesloten van andere Joden.

In de tweeduizend jaar dat de Ethiopische Joden geen contact hadden met Israël en de diaspora, volgden zij uitsluitend de Tora, de Vijf Boeken van Mozes, waar het verhaal van Chanoeka niet in staat. Gebreyohannes vluchtte in 1981 uit Ethiopië en kwam uiteindelijk, via Canada, terecht in het Amerikaanse Michigan. Daar begon zij de traditie te volgen van het aansteken van de chanoekia gedurende acht dagen.

Tegenwoordig omvatten haar Chanoekatradities het gebruik van een tofe, een zelfgemaakte kaars van bijenwas met een grote vlam, het eten van doro wat (dat ‘kip met saus’ betekent in het Amhaars), geserveerd met dabo, een speciaal brood voor de feestdagen. Gebreyohannes gebruikt voor deze gelegenheid olie in plaats van de traditionele ghee (geklaarde boter). De specerijen die zij gebruikt komen uit Ethiopië: kardamom, gember, fenegriek en tijm.

Gebreyohannes leerde in Ethiopië om elk deel van de kip te gebruiken: de botten voor soep en het vel om sauzen meer smaak te geven. “Wij zeggen dat als een vrouw weet hoe zij de twaalf delen van een kip kan lossnijden, zij een echte vrouw is en klaar om te trouwen,” vertelde zij aan The New York Times.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Nieuwe Afrikaanse traditie voor Chanoeka