Reacties op besluit Trump over Jeruzalem

President Trump maakte gisteravond om zeven uur Nederlandse tijd bekend dat de Verenigde Staten Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Met dit besluit komt Trump een verkiezingsbelofte na. Volgens het Witte Huis is het niet zijn bedoeling om de uitkomst van besprekingen over de uiteindelijke status van Jeruzalem of het vredesproces te beïnvloeden.

Het nieuws heeft tot woedende reacties geleid in de Arabische wereld, want de Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat. De erkenning staat haaks op het beleid van Trumps voorgangers, die vonden dat er eerst met de Palestijnen onderhandeld moest worden voor dat Jeruzalem de hoofdstad kon worden.

Ook de reacties in de Nederlandse politiek zijn overwegend negatief. De Tweede Kamer voelt er niets voor om, in navolging van de Verenigde Staten, Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat zou ook betekenen dat de Nederlandse ambassade wordt verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Slechts een minderheid van SGP, ChristenUnie, PVV en FvD is voorstander.

De SGP steunt Trump en noemt het een schande dat Nederland niet voor Jeruzalem kiest. “Als een land aangeeft: dit is onze hoofdstad en hier zijn onze ambassades gevestigd, dan vind ik het ongepast om daar tegenin te gaan.”

De ChristenUnie gebruikt minder ferme taal, maar vindt ook dat de ambassade terug moet naar (west-) Jeruzalem. ChristenUnie-woordvoerder Voordewind zegt niet zo onder de indruk te zijn van de stap van Trump. Meerdere Amerikaanse presidenten wilden dit, alleen Trump doet het nu.

Coalitie-genoten VVD en D66 zijn het niet eens met de ChristenUnie. “Dat mag ook in een coalitie,” aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. De Democraat vergelijkt Trump met iemand die een lucifer boven een kruitvat houdt. Hij vreest schade voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Han ten Broeke (VVD): “Trump is te vroeg, dit helpt nu niet.” De VVD kijkt uit naar het moment dat Nederland ooit zijn ambassade naar Jeruzalem kan verplaatsen, maar dat kan pas als er twee staten zijn (Israël en de Palestijnse staat), die vreedzaam samenwerken.

Bron: NOS

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Reacties op besluit Trump over Jeruzalem