Nieuwe Duitse parlementsvoorzitter: ‘Jodenhaat niet tolereren’

Julia Klöckner, bondsdagvoorzitter (beeld: Deutscher Bundestag, YouTube)

In haar openingsrede heeft de nieuw gekozen Duitse parlementsvoorzitter Julia Klöckner (CDU) het expliciet opgenomen voor de Joden in haar land. Ze stelde het groeiende antisemitisme in Duitsland aan de kaak en zei dat dit onaanvaardbaar is. Ook stond Klöckner stil bij de speciale band met Israël. Het was een van de opvallendste momenten van haar eerste toespraak voor de Bondsdag als voorzitter.

Klöckner werd dinsdag met 61 procent van de stemmen tot voorzitter gekozen van de nieuw geïnstalleerde Bondsdag. Nadat ze haar verkiezing had geaccepteerd hield ze een toespraak, waarin zij onder meer sprak over de waarden van de democratie. Ook ging het over de samenstelling van het nieuwe parlement, waar minder vrouwen in zitten dan in de vorige periode. Eenderde van de leden is vrouw terwijl de helft van de bevolking vrouw is.

Ambassadeur Israël

“Ik ben bijzonder verheugd dat onze gast vandaag de ambassadeur van de staat Israël is, Ron Prosor,” zei Klöckner, kijkend naar de eretribune. “In ons land worden nog steeds aanvallen op Joods leven gepleegd. Niet alleen aan de randen van de samenleving winnen de krachten die het nationaal-socialisme trivialiseren aan kracht. Op straat, op schoolpleinen, op universiteiten en op internet zijn racistische en antisemitische leuzen te horen.”

Applaus

“Geen enkele vorm van antisemitisme mag sociaal aanvaardbaar worden, geen enkele vorm is tolereerbaar en geen enkele vorm mag worden verontschuldigd,” zei Klöckner, die daarvoor veel applaus kreeg uit de zaal. “Op 12 mei is het zestig jaar geleden dat er diplomatieke betrekkingen tussen Duitsland en Israël ontstonden. De betrokkenheid bij het Joodse leven in Duitsland en de relatie tussen Duitsland en Israël zijn voor mij belangrijke aandachtspunten in mijn ambt.”

Wijnkoningin

Köckner groeide op in de stad Bad Kreuznach in de deelstaat Rijnland-Palts. Ze studeerde politicologie, theologie en pedagogiek, en was midden jaren negentig Wijnkoningin van Duitsland. Ze sloot zich aan bij de CDU en maakte na een korte journalistieke loopbaan carriere in de politiek. Klöckner leidde de partij in de deelstaat, was Bondsdaglid en minister van Landbouw. Zij is de vierde vrouwelijke Bondsdagvoorzitter.

Extreme partijen

In de nieuwe Bondsdag zit een duidelijk een andere samenstelling dan voorheen. Twee partijen, de liberale FDP en links-conservatieve BSW haalden de kiesdrempel van vijf procent niet. Ook zijn het extreemlinkse Die Linke (acht procent) en de extreemrechtse AfD (twintig procent) nu ruimer vertegenwoordigd. Dit zijn de partijen die het meest controversieel zijn wat Joodse thema’s betreft.

Schuster

De woorden van Klöckner over Joods leven, antisemitisme en de band met Israël werden goed ontvangen door de Centrale Raad voor Joden in Duitsland. Echter, voorman Josef Schuster had ook kritiek en dan met name op de vertrekkende regering, die hij te onzichtbaar vond in het opkomen voor de Israëlische gegijzelden in Gaza. Hij vond dat president Frank-Walter Steinmeier ‘veel effectiever’ is geweest.

Baerbock

“Vooral het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich grotendeels op de achtergrond gehouden om potentiële onderhandelingspartners niet af te schrikken,” zei Schuster tegen de Juedische Allgemeine, doelend op het ministerie van vertrekkend minister Annalena Baerbock (Groenen) van Buitenlandse Zaken. Zij kwam eerder in opspraak toen bleek dat ze achter de schermen Duitse wapenleveranties naar Israël had geblokkeerd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Nieuwe Duitse parlementsvoorzitter: ‘Jodenhaat niet tolereren’