Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nieuwe vlindersoort ontdekt op skipiste Israël
‘Russische onderzoekers hebben voor het eerst in meer dan honderd jaar in Israël een nieuwe vlindersoort ontdekt met oranje, zwartgevlekte vleugels. Het insect werd aangetroffen in het skigebied op de berg Hermon en is beschreven in het vakblad Comparative Cytogenetics. De Melitaea acentria, zoals de officiële naam luidt, is vermoedelijk al een tot 1,6 miljoen jaar oud.

“Voor mij was het een verrassing dat deze vlinder nog niet was ontdekt”, zei de Russische entomoloog en evolutiebioloog Vladimir Loechtanov van het zoölogisch instituut in Sint-Petersburg. “Duizenden mensen hebben deze prachtig gekleurde vlinder gezien en vaak gefotografeerd. Maar niemand heeft beseft dat het om een eigen soort gaat.”

Oorzaak daarvan is de grote gelijkenis met de algemeen voorkomende Melitaea persea. Daardoor kwam niemand op het idee deze “pistevlinder” onder de microscoop te leggen en genetisch te determineren. Totdat Loechtanov een omvangrijk onderzoek startte naar Israëlische vlinders. Een van zijn studenten, Asia Novikova, ving op de Golan-hoogte enkele exemplaren waarmee ”iets vreemds” was. DNA-analyse wees uit dat deze vlinder zich duidelijk onderscheidde van de “persea”.’

Bron: NU 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X