Noodkreet aan CvK om redden sjoel Deventer

Deventer
A. Roks, Reliwiki

De fractie van de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel heeft een noodoproep gedaan aan Boele Staal (D66), de Commissaris van de Koning in Overijssel, om de synagoge van Deventer te redden. Eerder werd bekend dat het pand zal worden omgetoverd tot een foodhall. De nieuwe eigenaar heeft daar eigenhandig toe besloten. De Joodse gemeente van Deventer, Beth Shoshanna, is in het verweer gekomen, maar haalt vooralsnog bakzijl. Alleen de PVV-fractie in de Staten komt voor de gedupeerden op. De Deventerse politiek houdt zich zo goed als gedeisd.

Een paar maanden geleden kocht horeca-ondernemer Ayhan Şahin de synagoge, waarna er in eerste instantie een goede verstandhouding ontstond tussen hem en voorzitter Tom Fürstenberg van Beth Shoshanna. De stemming veranderde toen Şahin zijn nieuwe plannen bekend maakte. Fürstenberg tekende protest aan en de verontwaardiging over de situatie was binnen en buiten Joods Nederland groot. Later werd bekend dat de Joodse gemeenschap van Deventer het pand van Şahin wil kopen. Middels een crowdfunding-actie zou er voldoende geld moeten komen om dit te kunnen doen. De situatie is nog niet opgelost.

De lokale politiek weigert in te grijpen om de synagoge te redden. Zo vindt de gemeente Deventer het dispuut tussen Beth Shoshanna en de pandeigenaar een ‘privaatrechtelijke kwestie’. Verder zijn de fracties van de Provinciale Staten van Overijssel ook nog niet in actie gekomen, zo blijkt. De PVV in de Staten doet daarom een noodkreet aan CvK Staal om te bemiddelen. Woensdag dient de fractie een motie in die Staal ertoe moet bewegen om met beide partijen aan tafel te gaan zitten. De doelstelling moet volgens de PVV zijn om ‘in goed overleg tot een gemeenschappelijke oplossing te komen’. Eerder was Staal al succesvol als bemiddelaar in de provincie Utrecht.

Onderwijl gaat zakenman Şahin door met zijn plannen voor de foodhall. In dagblad De Stentor zegt hij verbaasd te zijn over de crowdfunding actie van de Joodse gemeenschap. “Ze hebben aan mij niet gevraagd of wij het willen verkopen. Er is geen prijs genoemd. Dus hoezo haal je dan geld op? Het pand heeft hiervoor bovendien jaren te koop gestaan. Waarom is het toen niet aangekocht?” aldus Şahin in de krant. Hij vindt het belangrijk dat het Joodse verhaal wordt verteld, vooral aan de jeugd. “Daarom zou mijn voorstel zijn om in de foodhall ook een Joodse kraam te hebben. Waar lekkere dingen verkocht worden, maar ook een plek om uitleg te krijgen over de historie. Rondleidingen, alles is mogelijk. Maar die diensten, die één keer in de drie maanden zijn, dat wordt lastiger. We kunnen er altijd over spreken, maar mij wordt niets gevraagd. Ik heb ze vele malen gebeld, sta open voor elk gesprek, maar ze reageren niet.”

Voorman Fürstenberg schetst in de krant dat Şahin de sloten heeft laten vervangen en dat hij het sanitair heeft afgesloten van Beth Shoshanna. Als de crowdfunding lukt, wil hij er een Joods cultureel centrum van maken. Daar zal dan ruimte zijn voor klassieke concerten, lezingen, debatten, congressen en tentoonstellingen. Het pand kan daarbij zijn functie als synagoge behouden. Şahin is niet de enige eigenaar van het gebouw. Hij heeft het samen gekocht met zakenman Carlus Lenferink. Fürstenberg kijkt naar Lenferink en Şahin, van wie onduidelijk is of ze het pand van de hand willen doen. Fürstenberg: “Dat is voor ons ook afwachten.” Lenferink was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Categorie:

Home » Nieuws » Noodkreet aan CvK om redden sjoel Deventer