OM eist 12 maanden tegen Hassan N. voor nepbom HaCarmel

AT5

De man die ervan verdacht wordt op in de nacht van 14 op 15 januari 2020 een pakketje bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam te hebben geplaatst, moest zich vandaag verantwoorden in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) eist twaalf maanden celstraf tegen de 46-jarige Hassan N. waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tevens eist het OM nadien een gebiedsverbod, een enkelband en controle op drugsgebruik van de verdachte.

In de afgelopen tweeënhalf jaar is het koosjere restaurant zeven keer het doelwit geweest van geweld. HaCarmel werd voor het eerst belaagd eind 2017. Sindsdien is het schering en inslag. Het begon allemaal met Saleh Ali, die de ramen insloeg met een knuppel. Hij werd door de rechter verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Begin mei 2020 werd het restaurant opnieuw aangevallen door de 31-jarige Syriër maar dit keer met mayonaise en eieren.

Boegbeeld antisemitisme
De nacht dat er een verdacht pakketje door verdachte Hassan N. is geplaatst, is volgens de eigenaren van de onderneming, vader Sami en zijn zonen Daniel en David Bar-on, het dieptepunt in afgelopen jaren geweest. “De nepbom geplaatst in de portiek, had een echte bom kunnen zijn.” Prof. mr. H. Loonstein, advocaat van de slachtoffers benadrukte de ernst van deze zaak. “Deze familie hoeft helaas niet aan uw rechtbank te worden voorgesteld. HaCarmel is het boegbeeld geworden van antisemitisch geweld in Nederland. Aanslagen op hun restaurant alleen omdat ze Joods zijn.”

Vingerafdrukken en DNA
Vandaag dus de nepbom zaak. Op het verdachte pakket in de portiek van het restaurant aan de Amstelveenseweg, dat achteraf een kartonnen doos van Heineken tulpglazen bleek te zijn, zijn de vingerafdrukken en het DNA-materiaal van Hassan N. gevonden. Volgens N. zelf was hij begin januari aan het opruimen. Hij gebruikte elektrische draden om koper te strippen en heeft die naar eigen zeggen weggegooid in de doos. Net als boombladeren ‘die op mijn balkon lagen’. “Die heb ik aangeveegd en vermoedelijk met een beetje zand in de doos gestopt.” Hoe de printplaat in de doos terecht is gekomen, kan N., die eerder is veroordeeld, niet verklaren.


Strafblad Jodenhaat
Hassan N. heeft een verleden in harddrugs en een rijkelijk gevuld strafblad met veroordelingen voor Jodenhaat. Ook stond de verdachte terecht voor het in 2019 versturen van een dreigbrief aan zijn bovenbuurvrouw met de tekst: ‘Dood aan die Jodin, pas goed op je woorden voor je levend verbrand, denk aan je zoon.’ De brief was ondertekend met: ‘Adolf 2019’. Voor dat feit heeft het OM 4 maanden geëist.


“Het is aan u, rechtbank, om een volgende Jodenhater misschien op andere gedachten te brengen. De wereld kijkt vandaag mee naar hoe u antisemitisme en antisemitisch geweld beoordeelt.”

Advocaat Prof. Mr. H. Loonstein

De advocaat van de eigenaren van HaCarmel, Mr. H. Loonstein zei tijdens de zitting dat HaCarmel ‘vogelvrij’ is en hij vindt dat de rechtbank geweld tegen joden een halt toe moet roepen door forse gevangenisstraffen op te leggen. “Het is aan u, rechtbank, om een volgende Jodenhater misschien op andere gedachten te brengen. De wereld kijkt vandaag mee naar hoe u antisemitisme en antisemitisch geweld beoordeelt.” Op 26 augustus volgt de uitspraak.


Lees ook:
Spoeddebat over HaCarmel levert een constatering van Halsema op
Het restaurant is tussen de eerste en de laatste aanval meerdere keren belaagd en bedreigd, en de eigenaren voelen zich permanent onveilig. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » OM eist 12 maanden tegen Hassan N. voor nepbom HaCarmel