Spoeddebat over HaCarmel levert een constatering van Halsema op

K. Rijken

In de Amsterdamse gemeenteraad is donderdag een debat gehouden over de situatie rond het kosjere restaurant HaCarmel, dat onlangs werd aangevallen door de zelfde man die in 2017 een aanval pleegde. Het restaurant is tussen de eerste en de laatste aanval meerdere keren belaagd en bedreigd, en de eigenaren voelen zich permanent onveilig. De raad wilde van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) weten wat zij aan de situatie gaat doen. Zij kwam echter met een constatering. En omdat vorige week al nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn genomen, worden er nu ook geen extra maatregelen getroffen. Ook is er ergernis omdat dit spoeddebat vorige week door de coalitiepartijen werd geblokkeerd.

‘Symbool van anti-Joodse acties’
Het heeft er de schijn van dat HaCarmel het symbool is van anti-Joodse en antisemitische acties, stelde Halsema in het stadhuis. “Dat is buitengewoon zorgelijk en onverdraaglijk.” De vernielingen en bekladdingen van het restaurant baren de eigenaar volgens Halsema grote zorgen. “Natuurlijk om emotionele redenen, om redenen van veiligheid maar ook om redenen van het voortbestaan van zijn restaurant,” zei ze. Momenteel denken de eigenaren erover na de zaak dicht te doen en te stoppen met hun werk, omdat ze de situatie uitzichtloos vinden en zich niet langer veilig voelen. Zo werd vorige week de ruit nog beklad met ‘Find Jew’.

Onveilig
Vorige week al nam de burgemeester extra veiligheidsmaatregelen om HaCarmel te beschermen, vertelde ze aan de raad. Ze benadrukte dat ze ‘te allen tijde beschikbaar’ is voor de eigenaar. Momenteel zouden er, na herhaaldelijke verzoeken van de eigenaren, beveiligingscamera’s in de buurt hangen. Maar niet duidelijk is of dat klopt, want ook dat heeft te maken met diezelfde veiligheid. Niettemin voelen de ondernemers van HaCarmel zich nog steeds niet veilig. Of zij veel overleggen met Halsema werd niet duidelijk.

Joods Akkoord
Daarnaast zei Halsema dat ze geregeld in contact staat met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de ontwikkelingen van antisemitisme in Amsterdam. “Wij doen er alles aan om het te voorkomen en daar waar het plaatsvindt treden we onmiddellijk op.” Met dat laatste haakte Halsema aan op de wens van de voltallige gemeenteraad om er alles aan te doen om antisemitisme in de hoofdstad te voorkomen. Op een haar na tekenden alle partijen in 2018 een Joods Akkoord, waarin ze plechtig beloofden om Jodenhaat te voorkomen en bestrijden. Volgens critici verzaakt de raad zijn taak die het zich met het akkoord zelf heeft opgelegd.

Open brief
Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat het momenteel helemaal niet goed in Amsterdam waar het het bestrijden van antisemitisme betreft. De lobbyorganisatie schreef een open brief waarin ze het haar zorgen uit. ‘Dit is niet alleen het probleem van één restaurant. Deze escalatie van terroristische vernielingen staat in Amsterdam, heel Nederland en de gehele Joodse wereld symbool voor het toenemende antisemitisme in de samenleving. Waarom gaat de Amsterdamse politie hier zo laks en onprofessioneel mee om? Waarom is deze golf van racistische misdaden niet belangrijk genoeg om te bespreken?’, aldus het CIDI in de brief.

Blokkeren spoeddebat?
Verder beklaagde de organisatie zich bij de raad over het blokkeren van een spoeddebat over HaCarmel, vorige week. Oppositiepartijen hadden dat debat aangevraagd vanwege de aanval van 14 mei jongstleden, maar kregen van de coalitiepartijen te horen dat het niet door kon gaan vanwege de coronacrisis. ‘Oomdat de kwestie niet belangrijk genoeg zou zijn om tijdens de coronacrisis te behandelen, hoe lang deze ook maar duurt’, schrijft het CIDI. ‘Voor de duidelijkheid: de aanleiding om dat debat aan te vragen was de zoveelste aanslag op het u inmiddels bekende koosjere restaurant HaCarmel’. Tegelijkertijd is het zo dat het presidium van de raad beslist over de agenda. De coalitie is hier in de meerderheid, maar mag deze beslissing maken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Spoeddebat over HaCarmel levert een constatering van Halsema op