Wilders stelt Kamervragen over geroofd Joods vastgoed, maar heeft hij kans van slagen?

YouTube

PVV-voorman Geert Wilders heeft schriftelijke vragen aan het kabinet gesteld over gemeenten die in de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed hebben geroofd. De aanleiding voor de Kamervragen is een onderzoek van het online platform Pointer en onderzoekssite Follow The Money (FTM). Die toonden aan dat Nederlandse gemeenten in de bange jaren ’40-’45 onroerend goed van Joden hebben toegeëigend en doorverkocht. Het gaat onder meer over de gemeenten Den Helder en Amsterdam. Uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de vijf gemeenten niet weet of er in de oorlog Joods vastgoed is geroofd. De vragen van de PVV zijn uitgebreid, maar de vraag blijft hangen of ze kans van slagen hebben.

Ollongren en Hoekstra
Wilders en zijn Tweede Kamerlid Gidi Markuszower pakken uit. Ze stellen de schriftelijke vragen aan maar liefst vijf ministers, waaronder minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën en minister Kajsa Ollongrens (D66) van Binnenlandse Zaken. Die laatste is verantwoordelijk voor gemeenten. De PVV’ers vinden het absurd dat vier van de vijf gemeenten geen weet heeft van eventuele onteigeningen indertijd. Ze willen dat het kabinet alles in kaart brengt en vragen of de ministers daartoe bereid zijn. De PVV wil ook dat onroerend goed dat tijdens de oorlog wel onteigend is maar niet werd doorverkocht in kaart komt. ‘En ook bijvoorbeeld bedrijfsmatig onroerend goed dat geroofd werd door de Nazis aangestelde ‘verwalters’?’ vragen ze.

Nieuwe restitutie
Naar schatting zijn in de bezettingsjaren tienduizend panden aan Joodse Nederlanders onttrokken door gemeenten. Pointer benaderde ze de gemeenten bijna allemaal, maar kreeg alleen van 106 gemeenten een reactie. Niettemin wordt duidelijk dat gemeenten aan deze praktijken geld hebben verdiend. De PVV’ers vragen dan ook: ‘Heeft de Nederlandse overheid, centraal en lokaal, onroerend goed waarvan de Joodse eigenaren of hun nabestaanden waren vermoord , zelf gehouden en/of in bezit genomen? Zo ja, bent u niet van mening dat deze panden aan de Joodse Gemeenschap gerestitueerd zouden moeten worden?’

Boetes rechtzetten
Wilders en Markuszower doelen op eerdere vormen restitutie van de Nederlandse staat, zoals die van toenmalig premier Wim Kok (PvdA) in het jaar 2000. Hij erkende de fouten van het Nederlandse staatsapparaat in de bezettingsjaren en trok de knip. Destijds kreeg de Joodse gemeenschap 400 miljoen gulden voor het geleden leed. De PVV grijpt dit aan en wil anno 2020 weten of de restitutie van het geroofde Joodse onroerend goed tot de regeling behoort die de overheid in 2000 met de Joodse gemeenschap sloot. Ook vraagt de partij nu: ‘Bent u het ons eens dat de tijd is aangebroken uit te zoeken welke onrechtmatigheden van de zijde van de overheid in WOII nog recht gezet kunnen worden? Zoals geïnde boetes en belastingen, leges voor Jodensterren, betaalde vervoerskosten door of namens weggevoerden?’

Aansprakelijkheid?
Uit het onderzoek van Pointer en FTM blijkt wederom hoe kil en formalistisch teruggekeerde Nederlandse Joden oorlog na 5 mei 1945 zijn behandeld. Wilders en Markuszower willen daarom onder andere van minister Hoekstra weten welke moeite Joden na de oorlog moesten doen en welke kosten ze moesten maken om hun geroofde eigendom terug te krijgen. ‘Is de minister van mening dat de Staat der Nederlanden aansprakelijk is voor de handelwijze van foute notarissen, immers zij vormden een cruciale schakel bij de roof van het Joodse geroofde onroerend goed  in en na de oorlog?’ zo vragen de rechts-nationalisten aan het kabinet.

Archieven ontsluiten
Verder halen de PVV’ers de erfpachtregelingen aan die gemeenten zoals Amsterdam en Den Haag in de afgelopen jaren hebben opgetuigd. Het gaat onder meer om restitutie van verkeerd geïnde erfpachtgelden bij Joden die de Sjoa hadden overleefd. ‘Welke gemeentes hebben aan de terugkerende Joden erfpacht, straatbelasting en andere heffingen opgelegd?’ vragen Wilders en Markuszower. Ten slotte vragen ze aan Hoekstra, Ollongren en co. nog: ‘Bent u bekend dat veel informatie over het geroofd Joods bezit bevindt in het archief van het Nederlandse Beheersinstituut? Vindt u het niet tijd om al deze archieven digitaal te ontsluiten en vrij toegankelijk te maken?’

Analyse
Kenners vragen zich af of de Kamervragen van Wilders en Markuszower iets zullen uithalen. Omdat gemeenten destijds aan roof van Joods onroerend goed deden, kan het kabinet zijn vinger nu in de richting van de gemeenten wijzen. In politiek Den Haag geldt vaak: wat door gemeenten wordt of is gedaan, is ook de verantwoordelijkheid van gemeenten, niet van het Rijk. Met name de rol en antwoorden van minister Ollongren zijn belangrijk. Zij is verantwoordelijk voor de gemeenten en kan, als ze wil, de regie nemen. Maar daar vragen de PVV’ers niet direct naar. Tegelijkertijd is er het animo van dit kabinet van VVD, CDA, D66 en CU om de PVV tegemoet te komen. Alle vier de partijen zijn geen fan van Wilders. Zo heeft de VVD nog hoofdpijn van het regeringsavontuur met de Blonde Dolly in Rutte I (2010-2012). Mogelijk gunt de coalitie hem dit politieke succesje niet en zullen de antwoorden summier zijn.

Lees ook:
Gestorven Jos van Kemenade (82) stelde Joods Nederland teleur met zijn restitutie-rapport

Aan de ‘Wiedergutmachung van Kok’ in 2000 gingen een onderzoek en een rapport af. Onderzoeker en ex-minister Jos van Kemenade stelde vele Joden teleur met de summiere vergoeding die hij voor ogen had. Later werd het alsnog rechtgetrokken.

Wilders brengt bezoek aan de Obrechtsjoel in Amsterdam
PVV-leider Geert Wilders heeft op woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan de Raw Aron Schuster Synagoge, ook wel de Obrechtsjoel, in Amsterdam Oud-Zuid. De politicus was daar om te spreken over de beveiliging van de Joodse gemeenschap en het opkomende antisemitisme in Nederland. 

Categorie:

Home » Nieuws » Wilders stelt Kamervragen over geroofd Joods vastgoed, maar heeft hij kans van slagen?