Oordelen en veroordelen – column Bart Vink
Al vele weken is ieders leven anders dan anders. We zitten bovenop elkaar, opgehokt door corona en kunnen alleen stapje bij stapje het normale leven weer enigszins oppakken. Maar wel op anderhalve meter en meer en meer met mondkapjes. Een echte vakantie of ontspannen op reis is er maar amper bij. Het is misschien door die permanente spanning dat velen een uitlaatklep zoeken en zich over van alles en nog wat opwinden. Elke uitspraak wordt onder een vergrootglas gelegd. En ingedeeld als ‘goed’ of ‘fout’. Het oordeel is afhankelijk van de persoon of de groep. Wat bij de een goed is, is bij de ander fout. Dat geldt ook voor organisaties en partijen. Nuances bestaan niet. Ook niet als het gaat om afkomst en achtergrond. Corona maakt ons niet milder, zo lijkt het.
Turkse Nederlanders die de Turkse bezetting van Noord-Cyprus bekritiseren, zich uitspreken tegen Turkse agressie in Syrië of kritiek hebben op het Turkse regime in Ankara, wordt op hoge toon een gebrek aan vaderlandsliefde verweten. Marokkaanse Nederlanders die de bezetting van de Westelijke Sahara een bezetting noemen of die meedoen met Hollandse teams of evenementen, zijn ‘verkaasd’. Gevluchte Iraniërs of Afghanen die in Nederland de vrijheid van het westen omarmen en die kritisch zijn op steniging van vrouwen, doodstraffen en onderdrukking in het Midden-Oosten, wordt verteld dat ze aan zelfhaat leiden. Joodse Nederlanders die, net als eerder onder andere Shimon Peres, vinden dat het hoog tijd is voor een Joodse én een Palestijnse staat ten westen van de rivier de Jordaan, of die lid zijn van een partij die dat ondersteunt, wordt nagedragen mee te werken aan de ondergang van het Joodse volk. En dat wordt op hoge toon gezegd. Voor al deze voorbeelden geldt dat door anderen precies het tegenovergestelde wordt gezegd. Een Jood die lid is van Forum of die Geert Wilders aanhangt, zou dan ineens per definitie niets hebben begrepen van de vervolging en de Sjoa. De inhoud is misschien niet nieuw, maar het lijkt of corona maakt dat het extra rauw en respectloos naar buiten komt.
Mensen stellen elkaar amper nog vragen en roepen vaak dit soort dingen naar elkaar zonder te checken wat bedoeld is en welke gedachten iemand heeft bij wat hij of zij doet, denkt, zegt en voelt. De gedachte dat je het zelf bij het rechte eind hebt, is mooi, maar daarmee is een ander met zijn gedachten niet meteen ‘fout’. De diverse activisten tegen racisme wentelen zich in hun eigen gelijk en betitelen ieder ander als “foute lobbyist”, dude of ‘racist’. Op straat en in diverse media. Tegendemonstranten doen in feite precies hetzelfde, maar dan met andere woorden. Net als activistische boeren. Om over de recente, agressieve woorden van het PVV-Tweede Kamerlid dat zo’n beetje ieder ander dan hemzelf wegzette als ‘Jodenhaters’ of ‘Joodse zelfhaters’, maar te zwijgen. Je zou denken: doe even normaal, gast, en hoopt dat er een volgende keer eerst wat frisse lucht wordt ingeademd voordat dit Kamerlid een interview geeft. Door corona zijn velen intussen niet alleen beperkt in hun bewegingsvrijheid en ‘opgehokt’, maar ook flink opgefokt.
Sociale media en internet helpen natuurlijk niet mee om wat afstand te nemen en respect en inleving te tonen, maar dat is al jaren het geval. Zo heftig als mensen nu op elkaar reageren, is extreem. Ik zou willen dat we, zeker in vakantieperiodes, weer ontspannen en onbezorgd kunnen gaan flaneren over boulevards, winkelen in steden en genieten van eten en drinken op terrassen. En openstaan voor elkaar. Ik verlang daarnaar terug en zet alvast de cava klaar. Volgens mij zouden meer mensen dat moeten doen!
Lees ook:
‘Joods zijn in tijden van zwart tegen wit’ – column Bart Vink
‘Nog steeds werken velen op afstand. Dat geldt ook voor mij. Ik Zoom, Webex, FaceTime en Whatsapp me suf. Met beeld, geluid en toetsenbord. Koffie, ontbijt en elke dag weer nieuwe beeldscherm-meetingen. Dat wordt meer en meer mijn nieuwe routine. Dag in, dag uit…’
Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren