Omstreden namenlijst weg uit museum Dordrecht

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Museum 1940-1945 te Dordrecht heeft de namenlijst verwijderd van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is gebeurd op verzoek van plaatsvervangend burgemeester Peter van der Velden. De lijst was omstreden. Behalve Dordtse slachtoffers werden ook de namen vermeld van Duitse militairen die zijn gesneuveld.

Dordrecht heeft sinds woensdag een nieuwe burgemeester, maar zijn tijdelijke voorganger blijkt het bestuur te hebben gevraagd de herdenkingslijst te verwijderen. Dat heeft het bestuur gedaan. Van der Velden deed zijn verzoek na een gesprek met de Max van Pelt Stichting en nabestaanden van Dordtse oorlogsslachtoffers.

Eerder protesteerde Dordtenaar Edjo Frank al hevig tegen de vermelding van Hitlers militairen. Hij eiste excuses van het college over de vermelding van collaborateurs op de plaquette. Frank ontkent om excuses te hebben gevraagd: “Ik heb het gemeentebestuur gevraagd om een duidelijk standpunt over deze vermaledijde lijst.” Ronald Portier van de SP zei in juli tijdens het zomerreces in gesprek te willen gaan met alle fractievoorzitters om de raad te bewegen tot een unaniem oordeel te komen over de lijst.

Museum 1940-1945 wilde met de lijst alle gevallenen benoemen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht zijn gevallen. Dan gaat het ook om niet-Dordtenaren die hier in het ziekenhuis zijn overleden, nadat ze elders gewond waren geraakt. Afkomst van het slachtoffer speelde geen rol. Het museum stelde slechts een volledig beeld te willen geven.

De namenlijst is onthuld op 5 mei. Er staan 1807 namen op. Ondanks protesten wilde het museum de namenlijst niet verwijderen of aanpassen. Waarom het bestuur nu toch overstag is gegaan, is niet duidelijk. Museum 1940-1945 wil inhoudelijk niet reageren.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Omstreden namenlijst weg uit museum Dordrecht