Onderzoek naar ‘foute lijst’ Dordrecht

Dordrecht Museum 1940-1945. Beeld: Dordrecht Centraal

Er komt een gemeentelijk onderzoek naar een expositie van het Dordtse Museum 40-45. In dat museum worden slachtoffers en daders van de Tweede Wereldoorlog op gelijke wijze, en samen, herdacht. Een Joodse inwoner van Dordrecht had zijn beklag gedaan tegen deze gang van zaken, omdat hij zich hierdoor gekwetst voelde. Ook sprak hij in in de gemeenteraad en schreef hij een protestbrief naar het college van B&W. Het College heeft nu van zich laten horen. De bewoner neemt de brief in beraad. Rond 4 mei ontstond er een rel in de Drechtstad.

In een brief aan bewoner Edjo Frank schrijft het gemeentebestuur dat er een onderzoek komt naar de permanente tentoonstelling van het Museum 40-45. De onderzoeksvragen zijn als volgt: ‘Wat is is de historische waarde van de collectie en het geëxposeerde in het museum? Komen daar mogelijk uitingen in voor die de bezetter en zijn gedachtegoed in een positief daglicht stellen en die kwetsend zijn voor nabestaanden, dan wel aanleiding zouden kunnen geven voor museumbezoek vanuit een verkeerde intentie?’

Verder vraagt het gemeentebestuur de onderzoekers aanbevelingen te doen voor toekomstige scenario’s. In dat geval gaat het om nieuwe tentoonstellingen, het collectiebeleid en de presentatie of inrichting van het museum. De kans bestaat namelijk dat dezelfde keuzes in de toekomst opnieuw gemaakt kunnen worden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Genocidestudies (NIOD) zal het onderzoek gaan leiden. Het is onbekend wanneer het project begint. In de tussentijd wordt een uitbreiding van het museum uitgesteld.

De onderzoekers zullen vooral moeten kijken naar de namenlijst waarop Joodse overledenen samen met Duitse soldaten staan vermeld. Hierop sloeg inwoner Frank aan. Rond 4 mei gaf hij aan dit een gotspe te vinden, omdat daders en slachtoffers niet naast elkaar kunnen worden herdacht. Dit is immers kwetsend voor de nabestaanden van die slachtoffers. Ook zullen zij kunnen kijken naar hoe andere oorlogsmusea in Nederland en daarbuiten omgaan met slachtoffers en daders. Zo is niet bekend dat er andere musea in Nederland zijn waar Joden en Duitsers op deze wijze worden herdacht.

Categorie:

Home » Nieuws » Onderzoek naar ‘foute lijst’ Dordrecht