Onderzoek naar Joodse dagboeken genomineerd voor Vlaamse PhD Cup

Annelies Augustyns (YouTube)

De Antwerpse literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (31) is genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ze komt voor de prijs in aanmerking door haar onderzoek naar Duits-Joodse dagboeken tijdens de dictatuur van Adolf Hitler. “Over hoe Anne Frank in Nederland in het Achterhuis leefde en over het leven in concentratiekampen is behoorlijk veel geweten. Maar hoe leefden Joodse mensen in Duitse steden vóór hun deportatie?”

Dagelijks leven

In haar doctoraat bestudeerde Augustyns dagboeken van Duitse Joden, voornamelijk uit de jaren dertig, zo vertelt ze aan het Gazet van Antwerpen (GVA). “Mijn onderzoek naar Joodse dagboeken brengt nieuwe elementen aan het licht over het dagelijkse leven van Joden in deze woelige periode. De dagboeken tonen aan hoe er kleine verzetsdaden mogelijk bleven onder een totalitair regime. Deze inzichten zijn belangrijk om de geschiedenis beter te begrijpen.”

Verborgen dagboeken

Nadat Augustyns als tiener het dagboek van Anne Frank had gelezen, ontstond er bij haar meer nieuwsgierigheid naar de Sjoa. Ze ontdekte dat er heel veel onbekende dagboeken uit die tijd zijn. “Mijn interesse in dagboeken groeide uit tot een passie, die resulteerde in een doctoraatsonderzoek naar dagboeken uit de toenmalige Duitse stad Breslau, vandaag het Poolse Wrocław. Ik onderzocht hoe het dagelijks leven onder het nationaal-socialisme veranderde. Hoe mensen dat ervoeren en in het geheim neerschreven.”

Overlevingsmiddel

Schrijven is belangrijk in crisisperiodes, zegt Augustyns tegen het GVA. “Volgens één van de schrijvers is een dagboek een overlevingsmiddel, want elke keer dat hij iets neerpende, bewees dit dat hij nog in leven was. Tragisch genoeg werden de schrijvers van mijn dagboeken al in 1941 gedeporteerd. Ze stierven een gruwelijke dood, maar door hun dagboeken te onderzoeken en hun verhaal verder te zetten, probeer ik hun wens te realiseren: ervoor zorgen dat de wereld weet wat toen gebeurde.”

Vlaamse uitgever

Het dubbeldoctoraat van Augustyns verscheen in het Duits. De Antwerpse literatuurwetenschapper hoopt dat een Vlaamse uitgeverij interesse heeft in haar werk en dat er een populairwetenschappelijke vertaling voor de Nederlandstalige markt komt. “Met mijn deelname aan de PhD Cup hoop ik op de aandacht van Vlaamse uitgeverijen. Ik zou graag bekijken hoe we mijn wetenschappelijke publicatie op een behapbare manier kunnen vertalen. Het belooft een hele klus te worden, maar daar deins ik niet voor terug.”

Over de PhD Cup

In Vlaanderen verschijnen jaarlijks meer dan tweeduizend doctoraten, waarvan de meesten al gauw in de universitaire archieven verdwijnen. Onderzoeken komen ook uit in wetenschappelijke publicaties, maar het grote publiek wordt daarmee niet tot nauwelijks bereikt. De Vlaamse PhD Cup moet daar verandering in brengen. Hiermee stimuleert SciMingo wetenschappers om hun onderzoek bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. In de zomer selecteerde de jury zestien kanshebbers uit 53 inzendingen voor de Vlaamse PhD Cup 2023.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Onderzoek naar Joodse dagboeken genomineerd voor Vlaamse PhD Cup