Fouten ontdekt op namenwand Utrecht

monument namenwand Utrecht
wikimedia.org (dv)

Het Joods Monument in Utrecht bevat enkele storende fouten en verkeerd gespelde namen. De slordigheden op de in oktober vorig jaar onthulde namenwand voor 1239 Joodse slachtoffers, komen naar voren uit onderzoek naar de Utrechtse Vismarkt door Jim Terlingen.

Zeker drie namen blijken verkeerd te zijn gespeld.  Sophia Trompetter-Patto staat vermeld als Sophia Trompetter-Latto, Klaartje Groenberg-Joosten staat geschreven als ‘Klaarte’ en Louisa de Jong had erop moeten staan als Louisa Goudsmit-De Jong. In één geval is de plaats van overlijden incorrect vermeld: bij Helmuth Alexander (1923) staat Bayern vermeld, terwijl dat Dachau moet zijn. Op het monument staat achter zeker vier namen ten onrechte vermeld dat de plaats van overlijden onbekend is. Drie keer blijkt het namelijk om Auschwitz te gaan en van Louisa Goudsmit-De Jong (1856) is bekend dat zij in Utrecht stierf. de pijnlijkste misser betreft de vermelding van Esther Groenteman. Zij overleefde volgens de onderzoeker de oorlog en stierf op 82-jarige leeftijd in 1994 in Amstelveen.

Het Algemeen Dagblad, dat over de fouten bericht, meldt dat het slechts gaat om een steekproef, hetgeen suggereert dat er van meer fouten sprake zou kunnen zijn. In een reactie aan de krant reageert voorzitter Wim Rietkerk van de Stichting Joods Monument onaangenaam verrast. “De lijst met namen die ten grondslag ligt aan het monument is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld en gecontroleerd,” zegt hij. “Dat er iemand op staat die er feitelijk niet vermeld zou moeten worden, daar hebben we eigenlijk nooit rekening mee gehouden.” De fouten zullen naar aller waarschijnlijkheid niet worden gecorrigeerd, omdat het materiaal van de gedenkmuur dat niet toelaat. Op de website van de stichting staan de fouten nog niet vermeld.

De gedenkmuur staat bij het voormalige Maliebaanstation (het huidige Spoorwegmuseum), van waaruit de georganiseerde Jodentransporten zijn uitgevoerd. Het monument  bestaat uit een namenwand en een standbeeld van een sjofar, een ramshoorn, op een sokkel van mannen die bijeen zijn voor een herdenkingsgebed. Beide zijn, evenals de omringende bestrating en een aantal bankjes, uitgevoerd in Jeruzalemsteen.

Burgemeester Jan van Zanen prees in oktober vorig jaar de initiatiefnemers om het doorzettingsvermogen dat zij hebben getoond om het monument te realiseren. Van Zanen onthulde het monument samen met kunstenaar Amiran Djanashvili, die het beeld van de sjofar schiep.

De totstandkoming van de namenwand is het werk van een een groep voornamelijk niet-Joodse Utrechters, onder leiding van Rietkerk, die in 2012 een stichting oprichtten om ‘deze grote ereschuld’ in te lossen.

Categorie:

Home » Nieuws » Fouten ontdekt op namenwand Utrecht