Ophef over toeristen op rails van Auschwitz

Auschwitz
Twitter

Net als bij de letters van IAmsterdam willen steeds meer bezoekers van Auschwitz op de foto met de rails van het voormalige vernietigingskamp. De directie van het gedenkteken vindt het smakeloos en heeft toeristen deze week opgeroepen om de plek te respecteren. Toeristen maken foto’s terwijl ze over de rails lopen waarop Joden, Sinti en Roma tijdens de Sjoa in beestenwagons werden aangevoerd voor vernietiging. De foto’s, waarop de bezoekers balanceren, zorgen ook op Twitter en andere plekken voor veel ophef op Twitter. Het zijn voornamelijk millennials die de foto’s maken.

De beheerder van het Twitteraccount Auschwitz Memorial vraagt om respect voor de meer dan een miljoen Joden, Sinti en Roma die in het kamp werden vermoord. ‘Als je naar Auschwitz komt dan sta je stil bij de meer dan een miljoen mensen die hier zijn vermoord. Respecteer de herinnering aan hen. Er zijn betere plekken om te leren hoe je op een evenwichtsbalk kan staan, dan de plek die de deportatie van honderdduizenden symboliseert,’ aldus de directie op Twitter. Veel andere gebruikers van Twitter zijn ook verontwaardigd over de foto’s, waarop de toeristen staan te balanceren op de rails alsof ze aan het koorddansen zijn. ‘Jullie zijn niet in Disneyland,’ twittert een van hen. ‘Er zijn geen woorden voor de hersenloze daad van deze mensen,’ tweet een ander.

Het is onduidelijk hoe de directie van het herdenkingskamp wil voorkomen dat mensen op deze plek dergelijke foto’s maken. Auschwitz trekt steeds meer toeristen. In 2018 kwamen 2.152.000 miljoen mensen naar het voormalige vernietigingskamp toe, 50.000 meer dan in het jaar daarvoor. Zeker 281.000 Britten, 136.000 Amerikanen, 116.000 Italianen, 95.000 Spanjaarden, 76.000 Duitsers, 69.000 Fransen en 65.000 Israëli’s deden Auschwitz in 2018 aan. Volgens deskundigen kan hier nu gesproken worden van massatoerisme, vergelijkbaar met de binnenstad van Amsterdam of de grachten van Venetië.

Categorie:

Home » Nieuws » Ophef over toeristen op rails van Auschwitz