Optreden Timmermans verstoord door anti-Israël-activisten

Frans Timmermans (YouTube, WNL, NPO)

Een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in het kader van de Europese verkiezingen is zondagavond verstoord door anti-Israël-activisten. Minutenlang werd partijleider Frans Timmermans het spreken onmogelijk gemaakt. Het lukte de activisten niet om de avond te kapen, want beveiligers verwijderden hen op een gegeven moment uit de zaal. Timmermans zei te geloven in het bestaansrecht van Israël en te hopen dat in de toekomst oorlogsmisdadigers zullen worden berecht.

Het werd een rumoerige avond in Hilversum, waar de partijcombinatie GroenLinks-PvdA zich in een zaal had verzameld voor een rede van Frans Timmermans. De PvdA-lijsttrekker van de Europese verkiezingen van 2019 wilde het met het publiek over Europa hebben, maar kwam op een gegeven moment voor een onaangename verrassing te staan toen anti-Israël-activisten hem vragen opwierpen over Israël. Een paar van hem riepen dat de EU ‘een front vormt voor de zionisten’, aldus De Telegraaf.

Er werd gezwaaid met Palestijnse vlaggen. “De ontkenning van het bestaansrecht van Israël is geen basis voor vrede. Je kan blijven schreeuwen wat je wil, maar dit punt blijft staan,” zei Timmermans geërgerd. Het is volgens hem ‘geen geheim dat wij het verwerpelijk vinden’ wat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu doet. “Het menselijk leed in Gaza is niet te beschrijven.” Hij hoopt dat oorlogsmisdadigers ooit voor de rechter moeten komen, verwijzend naar de actie van de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag van onlangs.

Het is niet voor het eerst dat bijeenkomsten van de partijcombinatie worden overschaduwd door acties van anti-Israël-activisten. Op het gezamenlijke voorjaarscongres kwam het nog tot letterlijk geduw en getrek omdat een van de sprekers zich tegen Israël keerde, terwijl dat vooraf niet was afgesproken. Ook zijn er moties aangenomen die oproepen tot een boycot van Israël. Volgens watchers komt de anti-Israël-houding voornamelijk vanuit de GroenLinks-achterban, waar de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) al een paar jaar geleden voet aan de grond kreeg. Het is aan het PvdA-smaldeel om te bepalen hoe hier mee om te gaan als het echt tot een fusie komt met GroenLinks.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Optreden Timmermans verstoord door anti-Israël-activisten