Oud-raadslid CD&V krijgt celstraf en geldboete om ‘De beste Jood is nog altijd een dode Jood’

Hassan Aarab (YouTube)

Een voormalig districtsraadslid uit de Antwerpse deelgemeente Deurne is door de rechter veroordeeld voor het aanzetten tot haat. Het gaat om Hassan Aarab (52) die tot vorig jaar voor CD&V in de districtsraad zat. Op Facebook ging hij over de schreef door te schrijven: ‘Je hebt goede Joden en slechte Joden, maar de beste Jood is nog altijd een dode Jood.’ Later verklaarde Aarab dit te hebben geschreven uit solidariteit met de Palestijnen. Hij moest voor de rechter verschijnen, die hem veroordeelde tot zes maanden cel voorwaardelijk en een geldboete van achthonderd euro.

Twee maten
Nadat Aarab in april zijn Facebookpost had gedaan, werd die door Facebook verwijderd. Hij had de post gemaakt als ‘klacht’ tegen de aanwezigheid van het Kamerlid Michaël Freilich (N-VA) en Nico Volckeryck van NSZ Antwerpen bij een pro-Oekraïne-demonstratie. Volgens Aarab zouden ze met twee maten meten, omdat ze Israël de hand boven het hoofd zouden houden en Rusland niet. Eerder was Freilich hoofdredacteur van het Joodse weekblad Joods Actueel en was Volckeryck voorman van antidiscriminatie-organisatie Unizo. In 2014 was er al eens een conflict geweest na omstreden uitlatingen van Aarab.

‘Puur provocatief’
In april deden Volckeryck en Freilich aangifte bij de politie, waarna het parket een onderzoek tot vervolging in gang zette. Dit leidde tot de rechtszaak tegen Aarab. Volgens die laatste was zijn slotzin op de Facebookpost ‘puur provocatief’ bedoeld en wilde hij ‘niemand kwetsen’. Daar ging de Antwerpse rechtbank niet in mee. “Het staat vast dat het aanzetten tot haat of geweld ten aanzien van de Joodse gemeenschap ook de bedoeling van de beklaagde was,” aldus de rechter. “Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor een bepaalde bevolkingsgroep. Zo’n berichten zetten mensen met diverse herkomst tegen elkaar op en hebben een destructieve impact op de leefbaarheid in de samenleving.”

Eerder in de fout
Aarab was in 2014 al in opspraak gekomen met antisemitische posts op Facebook. ‘Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Adolf Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was’, schreef de Marokkaanse Vlaming. Het veroorzaakte een rel en hij bood excuses aan. Ook stelde hij zijn lidmaatschap van het CD&V ter beschikking. De partijleiding tikte hem op de vingers en gaf hem een tweede kans, waarna hij politiek actief kon blijven voor de christendemocraten en bij de lokale verkiezingen van 2018 weer meedeed.

Freilich opgelucht
In 2021 moest Aarab alsnog vertrekken ui de districtsraad en het CD&V, omdat hij zijn liefde had uitgesproken voor een nazi-vlag en de Israëlische vlag had vergeleken met een hakenkruis. “Ik ben geen antisemiet,” zei hij met zijn vertrek. Nu volgt dus een veroordeling om haatzaaien voor zijn andere Facebookpost. Kamerlid Freilich laat aan Het Nieuwsblad weten opgelucht te zijn. “Al te vaak wordt flagrant antisemitisme onder de mat geveegd. Deze keer is dit gelukkig niet het geval. Ik hoop dan ook dat deze veroordeling door de rechtbank een duidelijk signaal is dat antisemitisme strafbaar is en ook vervolgd wordt,” aldus Freilich.

Lees meer:
Belgisch raadslid weg na vergelijking nazi-vlag met Israëlische vlag

Aarab, voorman van de christendemocratische CD&V in Deurne. Hij plaatste de vlag met de swastika vorige week op een pagina van een pro-Israëlische persoon en schreef erbij: ‘Ik hou van jouw vlag net als jij van deze vlag houdt’. Er ontstond ophef en het Forum der Joodse Organisaties (FJO) sprak zich tegen de uiting van het raadslid uit, dat uiteindelijk zelf opstapte.Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Oud-raadslid CD&V krijgt celstraf en geldboete om ‘De beste Jood is nog altijd een dode Jood’