Oud-verzetsstrijder Loek Caspers overleden
Oud-verzetsstrijder Loek Caspers (95) is overleden in haar woonplaats Den Haag. Dat meldt de NOS. Caspers speelde in de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het verzet op de Utrechtse Heuvelrug. ‘Loek’ was haar schuilnaam in de oorlogsjaren; later is ze die naam blijven gebruiken.
Rechtvaardigheidsgevoel
Dat Caspers na voltooiing van het avondlyceum in Utrecht bij het verzet betrokken raakte, lag, gezien de gezindheid van haar ouders en haarzelf, voor de hand. Haar vader, hoofd van een christelijke basisschool in Driebergen, had een leerling naar huis gestuurd die in uniform van de NSB-Jeugdstorm op school was verschenen. Loek zelf was behept met een rechtvaardigheidsgevoel dat door de nazi’s werd getart.
Donker uiterlijk
Caspers was 19 toen ze bij het verzet kwam. Caspers was door vrienden gevraagd omdat ze zo’n donker uiterlijk had. “Joodse kinderen zijn vaak heel donker en ik had zwart haar en donkere ogen, dus ik kon makkelijk reizen met een donker kind als mijn broertje of zusje”, vertelde ze in 2016 in een uitzending van Andere Tijden. “Ik wist natuurlijk dat ik gevaar liep, want je mocht Joden niet helpen. Maar als je een kind uit handen van de Duitsers kan houden, moet je dat doen,” zei ze in die uitzending.
‘Breidames’
Caspers bracht Joodse kinderen naar onderduikadressen. “Een brug of spoorlijn opblazen was makkelijker,” zei ze zelf. Zij verrichtte hand en spandiensten voor de Landelijke Knokploegen op de Utrechtse Heuvelrug. Zij verzamelde notities van zogenoemde ‘breidames’. Dit waren vrouwen die, met een breiwerkje op schoot, bewegingen van Duitse militairen registreerden. En met de fiets vervoerde zij vuurwapens en handgranaten. Over het nut van haar verzetswerk maakte zij zich geen illusies. “Ik weet niet of het ooit iets geholpen heeft. Maar goed, we deden ons best,” zei ze in 2016 in Andere Tijden.
Na de oorlog studeerde Caspers geneeskunde in Utrecht, waarna zij zich specialiseerde in de anesthesiologie. Zij was jarenlang secretaris van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR) en van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 (SSV). Ook schreef ze boeken over de Utrechtse Heuvelrug tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 31 augustus 2016, de Dag van het Verzet, kwamen de laatste overgebleven verzetslieden voor het laatst samen.
Lees ook:
Aznavour redde Joden in Tweede Wereldoorlog
De overleden Franse zanger Charles Aznavour stond niet alleen bekend om zijn chansons, maar ook om het redden van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij en zijn familie hebben indertijd Joden en niet-Joden verborgen gehouden die werden vervolgd door de nazi’s. Ook waren de zanger en zijn zus Aida betrokken bij activiteiten van het Franse verzet.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren