Overlevende kabelbaandrama Eitan Biran blijft voorlopig in Israël

Eitan Biran en zijn inmiddels overleden ouders en broer (courtesy)

De zesjarige kleuter Eitan Biran blijft voorlopig in Israël. Het jongetje overleefde als enige het drama met een kabelbaan in Italië. Sindsdien ruziën de nabestaanden in Israël en Italië over zijn toekomst.

Enkele weken geleden werd Eitan Biran door zijn grootvader Shmulik Peleg ontvoerd naar Israël. Tot die tijd woonde het kind bij de Italiaanse familie van zijn overleden vader. De tante heeft het voogdijschap toegewezen gekregen. De opa had een bezoekersregeling en was naar Italië verhuisd om zijn kleinkind vaker te kunnen zien. Tijdens het laatste bezoek reed hij met het jongetje naar een vliegveld in Zwitserland, waar een privéjet klaar stond om hen naar Israël te brengen. Die actie slaagde door gebruik te maken van het Israëlische paspoort van het kind.

Hoorzitting
Tijdens een eerste hoorzitting voor de rechtbank van Tel Aviv is besloten dat het jongetje voorlopig in Israël blijft. Op 8 oktober is er een vervolgzitting. Tot die tijd moeten de familieleden gezamenlijk zorg dragen voor het welzijn van Eitan Biran. Volgens zijn Israëlische familie zou het jongetje beter gedijen in Israël. Hier heeft hij zijn hele leven gewoond, tot hij met zijn ouders verhuisde naar Italië.

De Italiaanse tante is het daar niet mee eens en doet er alles aan het kind terug te halen. Zij heeft aangifte gedaan van ontvoering. Dat wil zeggen dat ook de Italiaanse autoriteiten zich met de zaak bezighouden. Over strafrechtelijke vervolging van de opa is nog geen besluit genomen. Op termijn bestaat de mogelijkheid dat Italië eist dat het kind terugkeert naar zijn wettelijke voogden.

Op 23 mei van dit jaar kwam een gondel van de kabelbaan Stresa-Alpino-Mottarone naar beneden. Een kabel zou op zo’n vijf meter voor het eindpunt zijn geknapt, waarna de cabine neerstortte in een bergachtig, bebost gebied. Alle inzittenden behalve Eitan kwamen om.

Lees ook:
Zesjarige Eitan ‘ontvoerd’ naar Israël na Italiaans kabelbaandrama.
Er ontstond een juridisch dispuut tussen beide families over de toekomst van het jochie. Nu blijkt echter dat zijn Israëlische opa het heft in eigen hand genomen heeft. Mogelijk is de man strafbaar voor het onvrijwillig weghalen van het kind uit Italië en gaat dat land proberen het kind terug te halen.

Categorie:

Home » Nieuws » Overlevende kabelbaandrama Eitan Biran blijft voorlopig in Israël