Overlevende wil praten met Urker jongeren
Lous Steenhuis-Hoepelman (80) is een overlevende van de Sjoa. Ze is erg geschrokken van de beelden van afgelopen weekend uit Urk van jongeren verkleed in nep-nazi-uniformen en kamppakken. Om de jongeren te laten zien wat er werkelijk is gebeurd, wil zij met hen in dialoog gaan. Ze wil weten wat de groep bezielde en wil hen bijbrengen wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Steenhuis-Hoepelman en haar dochter liepen te vloeken toen ze vernamen wat er op Urk was gebeurd.
“We hebben tegen elkaar zitten schelden. Wat is dit? Wat een stelletje malloten. Vooral die nazipakken, hoe komen ze eraan? Ongelofelijk,” zegt de overlevende tegen Omroep Flevoland, die gastlessen geeft op middelbare scholen. Jongeren leren daar meer van en krijgen zo meer inzicht in wat er in de Sjoa is gebeurd. Vanuit die hoedanigheid wil Steenhuis-Hoepelman graag met de daders uit Urk in gesprek. “Ik zou ze iets willen vragen. Wat ze bezielden toen ze met SS-uniformen de straat opgingen. En vervolgens wat het voor mij betekent zoiets.”
In de bange jaren ’40-’45 zat Steenhuis-Hoepelman als kind ondergedoken. Ze was drie jaar oud toen ze werd verraden en naar kamp Westerbork werd gestuurd. Daar kwam ze met 51 andere kinderen in het weeshuis terecht. Vanaf daar werden ze op transport gezet naar het Oosten. In eerste instantie was de eindbestemming vernietigingskamp Auschwitz, maar de trein reed naar kamp Bergen-Belsen. Daar zijn de kinderen in 1945 bevrijd, waarna Steenhuis-Hoepelman herenigd werd met haar moeder.
Op zaterdag maakten jongeren op Urk beelden van zichzelf in nep-SS-pakken en nep-nazi-uniformen. Ook had een van hen een kampgevangenenpak aan met een gele Jodenster. Ze schoten met nepgeweren in het rond en joegen omstanders angst aan. Op de beelden, die onder andere op Snapchat te zien waren, werden onder andere de Hitlergroet gemaakt en werd er Duitse marsmuziek gespeeld. Nadat de beelden bekend waren geworden, was de verontwaardiging groot. Er is inmiddels aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in om de jongeren te kunnen vervolgen.
Lees ook:
Urker jongeren zeggen spijt te hebben over actie in nazi- en kamppakken
Op het als pro-Joods bekend staande Urk zijn jongeren afgelopen zaterdag over de schreef gegaan door zich te verkleden in nep-nazi-kostuums en pakken van Joodse kampgevangenen, met Jodenster. De beelden doken maandag op in social media en zorgden voor veel verontwaardiging op en buiten het voormalige Zuiderzee-eiland. De jongeren zeggen dat ze een verkleedfeestje hadden en zeggen nu spijt te hebben van hun gedrag.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren