Urker jongeren zeggen spijt te hebben over actie in nazi- en kamppakken

eigen beelden Urker jongeren, bewakingscamera

Op het als pro-Joods bekend staande Urk zijn jongeren afgelopen zaterdag over de schreef gegaan door zich te verkleden in nep-nazi-kostuums en pakken van Joodse kampgevangenen, met Jodenster. De beelden doken maandag op in social media en zorgden voor veel verontwaardiging op en buiten het voormalige Zuiderzee-eiland. De jongeren zeggen dat ze een verkleedfeestje hadden en zeggen nu spijt te hebben van hun gedrag, aldus het SBS-programma Hart van Nederland. De Forum voor Democratie-afdeling in Zeeland prijst de actie van de Ukrer jongeren, die zo zouden protesteren tegen het coronabeleid. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) doet aangifte.

Verkleedfeestje
De aanleiding voor het ‘verkleedfeestje’ zouden het coronabeleid van de overheid zijn. Op een van de afbeeldingen op social media is te lezen dat, door de huidige maatregelen, tot negentig procent van de Urker bevolking zou worden ‘uitgesloten’ omdat ze niet ingeënt zijn tegen Covid-19. Vandaar dit ‘ludieke protest’ door zo een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa te maken. De jongeren maakten plaatjes en video’s van hun gedrag. Zo hielden ze met een nepgeweer iemand onder schot die verkleed was als Joodse kampgevangene. Ook was er Duitse marsmuziek te horen. De beelden werden op Urk massaal gedeeld door jongeren.

Nep-SS-pakken
Op beelden van een bewakingscamera is te ziek hoe de verklede jongeren andere jongelui schrik aanjagen door ze onder schot te houden. De eigenaar van de camera verklaart aan dagblad De Stentor: “Het gaat zondag massaal rond in appgroepen. Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui.” Op social mediaplatform Snapchat zijn eveneens beelden te zien, onder andere waarop jongeren op een rij staan in hun nep-nazi-uniformen en nep-SS-pakken. Drie jongens hebben een zwart Hitler-snorretje op hun bovenlip geplakt. Een andere jongeman draagt een Jodenster op zijn borst.

Burgemeester boos
De gemeente Urk nam maandag afstand van de beelden en veroordeelde het gedrag van deze Urker jongeren. Een woordvoerder noemt het ‘heftige beelden’. “We zijn op dit moment in overleg met de politie en het OM om een compleet beeld te krijgen van de situatie. Daarna komen we hier op terug, waarschijnlijk later vandaag. Het is echt belangrijk om een goed beeld te krijgen voordat we er meer over zeggen,” aldus de zegsvrouw tegen de krant. Burgemeester Cees van den Bos (SGP) is witheet. Hij schrijft dat de jongeren met deze actie ‘duidelijke grens hebben overschreden’. Hij noemt het een ‘smakeloze actie’, ‘zeer verwerpelijk’ en ‘kwetsend voor grote bevolkingsgroepen’. 

Oprechte spijt?
‘Met een groot gevoel van afgrijzen en hevige teleurstelling heb ik afgelopen zondag beelden ontvangen waarin een kleine groep jongeren op Urk betoogt tegen de coronamaatregelen. De manier waarop zij dit deden, verafschuw ik niet alleen persoonlijk ten zeerste maar wij allen als gemeente Urk’, schrijft Van den Bos in een schriftelijke reactie. De jongeren zeggen inmiddels berouw te hebben van hun actie. ‘Afgelopen zaterdagavond heeft er een verkleedfeestje plaatsgevonden waarbij een grens is overschreden. Hier zijn wij na de tijd ons van bewust geworden. Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet anti-semitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses’, schrijven ze op social media. Voor de burgervader is daarmee de kous niet af.

Aangifte
Het CIDI heeft ondertussen aangifte gedaan en wil dat de jongeren strafrechtelijk worden vervolgd. “Als dit is wat het lijkt, dat de jongens op de openbare weg dit doen, een executie uitbeelden, omstanders angst aanjagen, dan is er geen twijfel: dit is absoluut strafbaar,” zegt CIDI-onderzoeker Aron Vrieler tegen het AD. “Ze zaaien angst. Dit is verheerlijking van geweld, genocide, Holocaust en nazisme en dat in de volste openbaarheid. Dit is pure haat of onwetendheid. Maar als je naar de beelden kijkt weten ze wel een beetje wat ze doen.” Daar voegt hij aan toe: “Er worden op webwinkels spullen aangeboden. Ook nazi-kostuums. Maar er is een verschil of die kostuums gebruikt worden in een toneelstuk of op deze manier. Dat het op deze manier gaat, op de openbare weg, heb ik niet eerder gezien.”

Applaus van FvD
In Zeeland werden de beelden uit Urk met gejuich ontvangen door de provinciale FvD-afdeling. De rechts-radicalen twitterden achter de actie van de Urker jongeren te staan, hoewel ze die niet ‘smakelijk’ vonden. ‘Goed dat deze jongeren maatschappelijk betrokken zijn en protesteren tegen de #coronamaatregelen, #coronapas en #medischeapartheid. Smakelijk is de vorm van hun protest zeker niet, maar het gaat om de inhoud.’ schreef de afdeling op Twitter. Nadat weblog GeenStijl melding maakte van de tweet en er ophef over ontstond, werd die offline gehaald. Vorige week nog maakte FvD-Tweede Kamerlid Van Meijeren ook vergelijkingen tussen het coronabeleid van nu en de Jodenvervolging van toen.

Analyse
Het is opmerkelijk dat uitgerekend op het altijd zo pro-Joodse Urk jonge mensen zo over de schreef gaan. Niet alleen is de actie ronduit kwetsend voor Joden en anderen, ook getuigt die van geen enkel geweten of historisch besef en inzicht. Het lijkt erop dat deze jongeren eerder de Godwins van FvD volgen dan de boodschap van de dominante kerken op Urk, die zeer pro-Joods en pro-Israëlisch is. Ongetwijfeld zal de actie door veel Urkers, ook jongeren, worden afgekeurd en verfoeid, maar die laat wel zien in welke fase we momenteel in Nederland zijn beland. Door het terugschalen van geschiedenis en maatschappijleer op school, bijvoorbeeld, en onwetendheid over hoe goed met media en internet om te gaan, lijken de normen over ‘goed en fout’ te vervagen; zelfs op Urk.

Lees ook:
Kamervoorzitter grijpt in na Godwins van FvD-Kamerlid rond Holocaust en corona

Een zitting in de Tweede Kamer is uit de hand gelopen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) greep donderdagmiddag in toen Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren de Sjoa en de huidige coronamaatregelen met elkaar vergeleek. Ook stelde hij dat de regering zich ‘net als in de oorlog opstelt als vijand van de bevolking’. Ook andere Tweede Kamerleden namen afstand van zijn woorden. De volksvertegenwoordiger ging toch door en de vergadering werd geschorst.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Urker jongeren zeggen spijt te hebben over actie in nazi- en kamppakken