OM wil taakstraf tegen Van Doorn voor het aanzetten tot Jodenhaat

Arnoud van Doorn (Flickr, R. Wijnants)

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid) een taakstraf moet uitvoeren voor het aanzetten tot Jodenhaat. Het gaat om anti-Joodse tweets die de politicus in 2018 en 2019 deed en waarover het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) destijds aangifte deed. Dinsdag diende de rechtszitting inzake, waar Van Doorn stelde het niet zo te hebben bedoeld. “‘Het was geen oproep tot volkerenmoord, maar een smeekbede aan onze Schepper om de zionisten te straffen op de Dag des Oordeels,” aldus de bekeerling in de Haagse rechtszaal. De rechter doet op 28 september uitspraak.

Ontkenning
Het OM eiste een taakstraf van 120 uur tegen Van Doorn, die duidelijk maakte onschuldig te zijn. In zijn tweets stond onder meer ‘Moge Allah de zionisten vernietigen’. Het CIDI deed hiervan aangifte. Volgens de belangenorganisatie riep de politicus op tot geweld tegen Joden. In de rechtszaak ontkende hij de beschuldigingen. Hij zegt niets tegen Joden te hebben, maar wel tegen zionisten. “Het zijn vaak ook extremistische christenen in Amerika. Dat is bijna een terroristische organisatie,” aldus Van Doorn. Hij vroeg alleen aan Allah om op de Dag des Oordeels de zionisten te straffen. “Een normaal, weldenkend mens begrijpt de strekking van mijn tekst ook zo.”

‘Joodse mensen’
Van Doorn zei dat moslims zijn tweets wel zullen begrijpen en had ook kritiek op het CIDI, dat volgens hem kritiek op het zionisme ‘probeert te koppelen’ aan antisemitisme. “Maar ik heb goede contacten met Joodse mensen en Joodse organisaties. Ik heb niets tegen Joden.” Wel gaf hij toe dat hij de tweets achteraf gezien beter niet had kunnen plaatsen. “Je hebt niet altijd zin om je achteraf te verantwoorden. Ik zit hier niet voor mijn lol, maar omdat het een principiële kwestie is,” aldus Van Doorn. “Dit is een onschuldige tweet die uit zijn verband is gerukt door het CIDI en het OM, maar ik ga mezelf niet elke keer censureren omdat er misschien mensen zijn die het niet leuk vinden. Ik ga uit van wat mag binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en dat er dan belangengroepen mee aan de haal gaan, het zij zo.”

Vrijheid van meningsuiting
Volgens Van Doorn is hij binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting gebleven en mocht hij deze tweets dus plaatsen. Het OM denkt daar echter anders over. De Officier van Justitie stelde in de Haagse rechtbank dat de vrijheid van meningsuiting beperkingen heeft. “De vrijheid van meningsuiting betekent dat je wel mag shockeren, maar internet is geen vrijbrief om alles te zeggen. Deze uitlatingen zijn geen bijdragen aan een maatschappelijk debat. Het is niet geloofwaardig dat verdachte een debat op gang wilde brengen.” Van Doorn zorgde voor een gevoel van onrust en onveiligheid, en heeft ‘als politicus misbruik gemaakt van de grote reikwijdte van zijn tweets’.

Opruiing
Voor een eenmalige opruiing door een bekend persoon staat volgens de Officier van Justitie normaal gesproken een taakstraf van negentig uur. Omdat Van Doorn drie tweets heeft verstuurd, waarvan de laatste in 2019, komt die eis aan op een werkstraf van 120 uur. De advocaat van de politicus zag dat natuurlijk anders. Hij stelt dat het OM teveel zoekt achter de woorden in de tweets. “U mag tweets moreel verwerpelijk vinden en misschien had hij het niet moeten doen, maar dat maakt de tweets nog geen voorwaardelijk opzet. Mijn cliënt had niet het vooropgezette doel om mensen tot actie te bewegen. Hij is een politicus en leider van een islamitisch georiënteerde partij. Juist hij zou meer mogen, net als Wilders dat mag.”

Oud-PVV’er
In 2009 zat Van Doorn namens de PVV in de Haagse gemeenteraad, maar in december 2011 brak de partij hem na vermeende fouten in het beheer van het fractiebudget. Hierna ging hij verder als ‘Onafhankelijk Den Haag’. Van Doorn bekeerde zich twee jaar later tot de islam. De bekering volgde op een zelfstudie naar dat geloof omdat hij als PVV-politicus veel met de islam geconfronteerd werd. Hij sloot zich later aan bij de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) en in 2014 bekeerde ook zijn zoon zich. Sinds 2018 zit Arnoud van Doorn voor die partij in de Haagse gemeenteraad, waarvoor hij in hetzelfde jaar de lijsttrekker was.

Verkrachting
Van Doorn kwam al eerder in aanraking met Justitie. In januari 2013 werd hij gearresteerd omdat hij vertrouwelijke stukken gelekt zou hebben naar het AD. De arrestatie was het gevolg van een ander strafonderzoek wegens de verkoop van wiet aan jongeren, waarvoor hij later een taakstraf kreeg opgelegd. In 2018 raakte Van Doorn in opspraak nadat hij door PVV-politica Willie Dille beschuldigd werd van betrokkenheid bij haar vermeende verkrachting. Zij was ervan overtuigd dat hij haar haatte en maakte 8 augustus van dat jaar een einde aan haar leven. De zaak leidde niet tot onderzoek, omdat het OM te weinig aanknopingspunten had.

Verhuizen naar Marokko
Na de dood van Dille gaf Van Doorn een interview waarin hij de verkrachting niet uitsloot. Hij gaf aan dat er mogelijk wel ‘jongens’ bereid waren om haar te verkrachten als hij daartoe een oproep zou hebben gedaan, maar hij achtte zijn invloed in de islamitische gemeenschap klein en ontkende ook een dergelijke oproep te hebben gedaan. De uitspraken van Van Doorn in het interview leidden tot woede bij PVV-politici Karen Gerbrands en Henk Bres, waarbij die laatste opriep tot heropening van het onderzoek. In 2021 was Van Doorn lijsttrekker voor de PvdE bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar de partij haalde de kiesdeler niet. Hierna verkondigde de politicus dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 naar naar Marokko zal emigreren. Hij stopt naar eigen zeggen dan ook met de politiek.

Lees ook:
Verbied de Partij van de Eenheid – column Brigitte Wielheesen
‘Een partij die aanzet tot haat en discriminatie, verdient geen plaats in een democratie. Afgelopen week noemde het Haagse raadslid van de Partij van de Eenheid (PvdE), Abdoe Khoulani, op social media een groep Israëlische studenten die bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer op bezoek was “Zionistische terroristen” en “toekomstige kindermoordenaars en bezetters”. Ook noemde hij SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij een “islamofobe christenzionist”. Nu kennen we Khoulani al van eerdere uitspraken, die hij zelf “uitglijders” noemt. Zo kwam hij in opspraak door zijn steun aan terreurorganisatie ISIS…’Categorie:

Home » Nieuws » OM wil taakstraf tegen Van Doorn voor het aanzetten tot Jodenhaat