Palestijnse homoseksueel onthoofd in Hebron

Facebook

Een Palestijnse homoseksueel is in Hebron vermoord door onthoofding. Het gaat om Ahmad Abu Marhia (25). Hij leefde in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en vluchtte in 2021 naar Israël. LGBTIQ+ groepen in Israël, waar hij asiel wilde aanvragen, melden dat hij bedreigingen had ontvangen omdat hij homo was. De moord is door omstanders gefilmd en op sociale media gezet. De politie wil nog niets bevestigen over de motieven van de daad. Vooralsnog is onduidelijk hoe de hij in Hebron terecht is gekomen.

In een verklaring zegt zijn familie dat Abu Marhia is vermoord tijdens een bezoek aan andere familieleden in Hebron. Meer details over de omstandigheden van zijn dood geeft de familie niet. Directeur Rita Petrenko van de Israëlische LHBTIQ+ vereniging Al-Bait al-Mokhtalef had al in april 202 contact met het slachtoffer. Volgens haar was hij de Westelijke Jordaanoever uit gevlucht uit vrees voor vervolging. “Ik denk dat hij vermoord is om zijn seksuele geaardheid,” stelt Petrenko in Israëlische media, aldus HLN.

Bepaalde bronnen melden dat een familielid van Abu Marhia zou zijn opgepakt. Mogelijk zijn Arabische culturele argumenten de reden voor de moord. Zo zou de familie-eer door het slachtoffer zijn geschonden omdat hij openlijk homo was, aldus experts op social media. Binnen de meest sociale en religieus conservatieve delen van zowel de Palestijnse als de Israëlische samenleving wordt homoseksualiteit hard afgewezen. Volgens homo-activisten was Abu Marhia bekend en geliefd en is de hele LGBTIQ+ gemeenschap overstuur van zijn dood.

Het komt vaker voor dat Palestijnse homoseksuelen worden bedreigd, mishandeld of vermoord vanwege hun geaardheid. In de Palestijnse gebieden op de West Bank zouden Palestijnse veiligheidsmensen onvoldoende doen om hen te beschermen. Velen vluchten daarom naar Israël, waar homorechten gegarandeerd zijn en ze een vrij leven kunnen opbouwen. Ongeveer negentig LHBTIQ+ Palestijnen uit de West Bank leven momenteel als asielzoekers in Israël om ze in hun thuis gediscrimineerd werden. Dat meldt de Israëlische kwaliteitskrant Ha’aretz. Ze mogen pas sinds juli werk zoeken in Israël.

Lees ook:
Als alle Israëli’s en Palestijnen homo zouden zijn… – column Max Moszkowicz

‘De bestemming was Tel Aviv en Max is mijn naam, van negen tot en met dertien Juni zou ik er zijn en dat zorgde voor een hele hoop voorpret! Iedere keer als ik er heen mag, dan kwispel ik als een labrador bij het zien van een stuk touw in de branding. Beeld je in hoe ik met mijn natte neus het strand op kattaklop met als missie die eerste duik in de zee…’


Categorie: |

Home » Nieuws » Palestijnse homoseksueel onthoofd in Hebron