Peres roept Israëli’s West Bank op naar Negev te verhuizen

Shimon Peres
wiki

Peres deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst in de woestijnkibboets Revivim. Dit dorp ligt diep in de Negev, de Israëlische woestijn. De president was te gast bij de bestuurders van de regio Ramat Hanegev, waar in totaal circa 6.500 mensen wonen. Volgens Peres kunnen de Joodse inwoners van de Westelijke Jordaanoever hun kennis en technieken ook meenemen naar de Negev. “Zelfs als maar de helft van de Joden uit de West Bank in de Negev gaan wonen zou deze regio er anders uit gaan zien”, aldus Peres. Hij noemde het aantal van honderdduizend mogelijke verhuizers, maar vergat te melden dat er vierhonderdduizend Israëli’s op de West Bank wonen.

De uitspraken van Peres komen politiek gezien op een gevoelig moment. Vandaag beginnen de Israëlische regering en vertegenwoordigers van de Palestijnen met vredesonderhandelingen voor een definitieve oplossing inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict. Op zondag werden er al meer dan honderd gevangen Palestijnse terroristen en criminelen uit Israëlische gevangenissen vrijgelaten, zodat de Palestijnse president Mahmoed Abbas bij zijn kiezers verzekerd kon zijn van voldoende politiek kapitaal. De Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever vormen een van de hobbels op weg naar een alomvattend vredesakkoord. Het is immers een van de Palestijnse eisen dat de Israëlische bewoners van het gebied, dat zij rekenen tot hun toekomstige Palestijnse staat, verhuizen naar Israël.

De Negev vormt ongeveer zestig procent van het Israëlische landoppervlak en is vrijwel leeg. Dit komt onder meer omdat het een droge woestijn is met hoge temperaturen en andere weer-extremen. In het gebied loopt een spoorlijn tot aan de stad Dimona. Het wordt veelal bezocht door toeristen en Israëli’s die er komen genieten van de natuur en stilte. In het uiterste zuiden ligt de badplaats Eilat.

Categorie:

Home » Nieuws » Peres roept Israëli’s West Bank op naar Negev te verhuizen