Pinedo: test voor vroege ontdekking kanker

Bob Pinedo
wiki

Binnen enkele jaren komt er een urinetest waarmee medici vijftien verschillende soorten kanker in een zeer vroeg stadium kunnen ontdekken. Dat zegt de bekende oncoloog Bob Pinedo in een gesprek met De Telegraaf.

Pinedo ontwikkelt de test momenteel in samenwerking met het VU Medisch Centrum en de Universiteit Twente. Uiteindelijk moet het nieuwe urineonderzoek binnen enkele minuten uitwijzen of een persoon lijdt aan een beginnende vorm van kanker.

Pinedo ziet de test als een zeer welkome vernieuwing. “Preventie is hard nodig, daarmee kunnen we vele extra levens redden. Er zullen minder mensen zijn met uitzaaiingen als we alleen de primaire tumoren behandelen. Misschien hoeven we op termijn niet eens meer te opereren dankzij specifieke bestralingsmethoden,” zo vertelt hij.

Volgens de kankerspecialist ligt de focus nog te vaak op het in leven houden van de patiënten in plaats van het compleet weghalen van de ziekte. Pinedo: “Als artsen moeten we ophouden om kanker uitsluitend chronisch te willen maken. Chronische kanker mag nooit het hoogste doel zijn, we moeten streven naar genezing.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Pinedo: test voor vroege ontdekking kanker