Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘PKN: breek met anti-Joodse Sabeel’

‘Recent kwam de Nederlandse tak van de anti-Israëlische christelijke groepering Sabeel weer in het nieuws, door een reeks van antisemitische uitingen door de Nederlandse voorzitter Kees Blok. Deze uitingen werden nota bene in de Vredesweek te Apeldoorn gedaan. Dan moet je wel heel ver heen zijn, als je denkt dat je vrede bevordert door racisme te verspreiden. Maar de voorzitter van Sabeel bleek daar dus geen problemen mee te hebben.

Toen hierover een storm van protest uitbrak, ontkende hij publiekelijk bij hoog en laag antisemitische uitspraken te hebben gedaan, ook in de media. Vergeefs, want de antisemitische uitspraken zijn bevestigd door twee onafhankelijke getuigen: twee aanwezige wethouders uit Apeldoorn bevestigden zijn tirade. In een persbericht verklaren zij dat de heer Blok minstens drie antisemitische uitspraken heeft gedaan – volgens de internationale definitie daarvan – en dat “Ondergetekenden nemen daarom met kracht afstand van deze antisemitische uitlatingen.” Zo werd de voorzitter van Sabeel niet alleen ontmaskerd als Jodenhater, maar ook als leugenaar: een vaak voorkomende combinatie.

Het is niet de eerste keer dat Sabeel in het nieuws komt vanwege Jodenhaat. Eerder gebeurde dat in Nederland vooral door de samenwerking met islamitische Jodenhatende organisaties. Zo organiseerde Sabeel vorig jaar op een geheim gehouden locatie een compleet weekend met de salafistische (radicaal-islamitische) organisatie Dar al-Fahm. Die is bekend van de haatimam Haitham Al-Haddad. Die preekt dat Joden “vijanden van God” en “afstammelingen van apen en varkens” zijn.
De weekendbijeenkomst, “uitsluitend voor broeders”, stond daarom onder politietoezicht. Eerder, in 2011, werkte Sabeel Nederland samen met de internationaal als terreurorganisatie aangemerkte Hamas, bij een publiciteitsstunt om een steunboot naar Gaza te organiseren.

Het is ongelofelijk dat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) nog altijd de banden met deze anti-Joodse en anti-Israëlische organisatie niet heeft verbroken. Integendeel, uit de website blijkt dat ze de activiteiten van Sabeel Nederland zelfs nog steeds promoot. Afgelopen najaar nog maakte de PKN reclame voor een activiteit van Sabeel Nederland, waarin werd opgeroepen om Israël te boycotten. En de PKN wil Sabeel internationaal steunen met 50.000 euro in 2017.

Hoe valt dit te rijmen is met de volgens de PKN zelf “onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël”?
Op geen enkele wijze.
Hoog tijd dus dat de PKN eindelijk de banden met Sabeel verbreekt!’

Auteur: Tom Struick van Bemmelen 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X