Politicologe niet naar racismedebat in Joods Museum Brussel om bedreigingen

YouTube, BX1

De politicologe en anti-discriminatiedeskundige Fatima Zibouh is niet naar een debat gegaan over antisemitisme en discriminatie, dat in het Joods Museum van Brussel werd georganiseerd. De reden was dat zij van te voren zou zijn bedreigd. De dreigementen kwamen volgens bronnen uit Joodse hoek. Volgens de vermeende bedreigers zou Zibouh onder invloed staan van Iran. Als ze in het Joods Museum zou spreken, zou het slecht met haar aflopen. De vraag is wie deze bedreigers echt zijn. De solidariteit met de afgehaakte spreekster is groot.

Etudiants Juifs de Belgique

Het gebeurde allemaal op zondag, toen de vereniging Etudiants Juifs de Belgique (UEJB) een debat in het museum organiseerde over racisme, discriminatie en antisemitisme. Aan het event zouden Joden en moslims deelnemen. Een van hen was politicologe Zibouh, die onlangs nog door het Brusselse gewest werd benoemd tot opdrachthouder voor het ‘Brussel 2030’ project. De Franstalige partijen Défi en MR waren daar kritisch op omdat ze een hoofddoek draagt en zo de neutraliteit van de Brusselse overheid zou schenden.

Iran

Voorafgaand aan het debat kreeg Zibouh naar eigen zeggen dreigementen binnen. Er zou druk zijn uitgeoefend uit de’ ‘Joods-vrijzinnige hoek’, aldus Bruzz. Onder meer beweren ze dat Zibouh door Iran geïnstrumentaliseerd is om België te islamiseren. Als ze zou deelnemen aan het debat dan zou het verkeerd aflopen, zo klinkt het. De UEJB heeft daarop besloten om de anti-discriminatiedeskundige te verzoeken zich terug te trekken uit het debat, waarna ook een andere islamitische spreker uit solidariteit wegbleef.

Tumult

Op de middag zelf ontstond er tumult in de zaal. Twee Joodse sprekers, sociologe Illana Weizman en activist Jonas Pardo, veroordeelden het weghouden van de politicologe. Ze waren ‘razend’, zeiden ze. “Hoe Fatima Zibouh is gediscrediteerd is onaanvaardbaar. We kunnen niet geloofwaardig over racisme debatteren als zoiets gebeurt. Dit soort retoriek is precies wat wij als Joden zelf meemaken,” aldus een van hen namens hen. Er klonk vervolgens een daverend applaus, waarna het debat wel door ging.

Iftar

Het Joods Museum neemt afstand van het handelen van de organisatoren. Voorzitter Philippe Blondin verklaart dat hij alleen onderdak heeft geboden voor een debat, zoals het museum vaker doet. “We zijn juist een open huis waar dialoog belangrijk is. Ik heb Fatima Zibouh dan ook persoonlijk uitgenodigd op onze jaarlijkse iftar aan het eind van de maand. En ze mag daar het woord nemen. Dat spreekt voor zich,” zegt Blondin tegen Bruzz. De UEJB wilde niet reageren.

Lees ook:
Joods Museum Brussel gaat samenwerken met evenknie in Litouwen

De Joodse Musea van België en Litouwen gaan een samenwerkingsverband aan. Dat werd bekendgemaakt tijdens het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan het Oost-Europese land, vorige week. Beide partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat exposities worden ondersteund door objecten en informatie tussen Brussel en Vilnius uit te wisselen en andersom. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Politicologe niet naar racismedebat in Joods Museum Brussel om bedreigingen