Politiek en kiezers tegenover elkaar over ‘het conflict’

wikipedia

De Nederlandse politiek en kiezers houden er inzake het conflict tussen Israël en de Palestijnen steeds vaker een andere mening op na. Dit blijkt uit onderzoek van de politicoloog Peter Malcontent van de Universiteit van Utrecht, meldt het RD. Hij is de auteur van het boek ‘Een open zenuw’, dat gaat over het Nederlandse Israël-beleid van na de stichting van de staat Israël (1948). Momenteel is er een pro-Israëlische meerderheid in de Tweede Kamer. Die is er al een tijdje. Wel ziet Malcontent dat juist de kiezers van de pro-Israëlische partijen steeds kritischer worden tegenover dat land.

Dankzij die pro-Israëlische Kamermeerderheid hebben opeenvolgende ministers van Buitenlandse Zaken weinig ruimte gekregen om hun beleid jegens het Israëlisch-Palestijnse conflict bij te stellen in pro-Palestijnse richting, concludeert Malcontent. “Ook de huidige bewindsman, Stef Blok, zal het dossier wel naar de hoek van zijn bureau hebben geschoven. Zo van: Daar ga ik mijn vingers niet aan branden,” aldus Malcontent tijdens zijn boekpresentatie, maandag. Tegelijkertijd constateert de onderzoeker dat veel kiezers almaar kritischer zijn over Israël. De jaren van onvoorwaardelijke steun zijn allang voorbij.

In de zaal dat ook oud-premier Dries van Agt (CDA). Hij blonk de laatste tien jaar uit in een uitgesproken pro-Palestijns standpunt en maakte daar in de Joodse gemeenschap geen vrienden mee. Zo werd in 2014 een lezing van Van Agt verstoord. De politicus werd gevraagd waarom de houding van Kamerleden en kiezers zo haaks op elkaar staat als het om ‘het conflict’ gaat. “Taaie gevoelens hebben zich bij mensen vastgezet,” aldus Van Agt over de Tweede Kamer. Hij verwees naar de politici van de ChristenUnie. “Dat zijn mensen die bovengemiddeld onder invloed blijven van noties uit het heilige Boek, over de Joden als uitverkoren volk en Israël als het beloofde land. Israël wordt in hoog tempo in bezit genomen door het uitverkoren volk. Praat daar maar eens tegen in.” Volgens Van Agt worden de Bijbelse noties echter ‘verstaan in gans verkeerde zin’.

Naast Van Agt en de schrijver zat ex-diplomaat Robert Serry. Die betoogde dat Nederland zijn goede relatie met Israël niet heeft gebruikt om bijzondere dingen te doen. ‘Te vaak hebben we die vriendschap als excuus benut om niks te doen.” De tweestatenoplossing die het huidige kabinet zo vurig wenst, komt er volgens Serry nooit. Hij gaat uit van één staat waarin Joden en Arabieren op basis van gelijkheid samenleven. Serry is bang voor nieuwe geweldsuitbarstingen in de Gazastrook als Israël volgende week zijn zeventigste verjaardag viert. “Daar moet Nederland als lid van de Veiligheidsraad iets aan doen.”

Categorie:

Home » Nieuws » Politiek en kiezers tegenover elkaar over ‘het conflict’