Lezing Van Agt verstoord

Van Agt
Van Agt

De lezing vond plaats in de Singelkerk in Amsterdam. Een groep, die bestond uit zo’n tien Joodse Nederlanders, onderbrak de toespraak van Van Agt (CDA) door zelf het woord te nemen. “We gaan het eens niet hebben over de zes dode Molukkers”, zei activist Leo Groenteman. Anderen namen het woord over. “Of over mijn vriend in Jeruzalem, die opgeblazen is door uw Palestijnse vrienden, meneer Van Agt”, zei een andere demonstrant. Boven op het balkon ontvouwden bezoekers een spandoek met de tekst: ‘De Joden zijn jou zat!’. Ook begon de groep over De drie van Breda. Algauw werd het geschreeuw onderbroken door dominee Rob Visser, die de groep voor de keus stelde om te luisteren of te gaan. Vervolgens gingen de demonstranten weg, terwijl ze Van Agt uitmaakten voor ‘antisemiet’, ‘smeerlap’ en ‘viezerik’. 

Na afloop van zijn toespraak werd de oud-premier om een reactie gevraagd. Hij was onaangenaam getroffen door de actie. “Geschrokken niet, omdat incidenten, zoals die zich nu vandaag hebben voorgedaan, heb ik er al heel wat moeten doorstaan. Het is bij lange niet de eerste keer. Maar wel voor het eerst dat het gebeurt in een kerkdienst”, aldus Van Agt tegen een verslaggever van stadszender AT5. “In die zin is het voor mij uniek”. Hij gaf een bijdrage in het programma ‘Preek van de Leek’, een alternatieve kerkdienst die in de Singelkerk plaatsvindt. In een serie van vijf lezingen worden bekende Nederlanders gevraagd om een preek te houden over een zelfgekozen tekst uit de Bijbel. Dominee Visser noemde de actie ‘beschamend’. Hij had de actievoerders graag na afloop van de lezing de mogelijkheid geboden om te discussieren met de oud-premier.

Dries van Agt was minister-president van Nederland tussen 1977 en 1982. Ten tijden van zijn premierschap had de politicus een pro-Israelische houding, maar ongeveer tien jaar geleden kwam daar verandering in. Van Agt stelde zich het lot van de Palestijnen aan te trekken, onder andere vanuit zijn christelijke achtergrond die barmhartigheid voorstaat. Sindsdien is hij een van de boegbeelden van de pro-Palestijnse beweging in Nederland, waar ook Gretta Duisenberg (de weduwe van wijlen ECB-president Wim Duisenberg) deel van uitmaakt. Met zijn hernieuwde standpunten heeft de politicus zich onder een deel van de Joodse Nederlanders niet populair gemaakt. 

De organisatoren van de Preek van de Leek hebben inmiddels contact opgenomen met delen van de de Joodse gemeenschap in Amsterdam om over het incident te praten. Later in de week volgt een gesprek met dayan Raph Evers van het NIK. Van Agt zal daarbij niet aanwezig zijn. Ook de activisten zijn daarbij niet aanwezig. Tijdens hun actie gaven ze al aan dat Van Agt nooit met hen wil praten [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Lezing Van Agt verstoord