Pro-Joodse manifestatie druk bezocht, geen onrust
De manifestatie ‘Wij staan naast onze Joden’ in Amsterdam is druk bezocht en zonder ongeregeldheden verlopen. Circa tienduizend mensen kwamen erop af. In aanloop naar de demonstratie was er veel gedoe: burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) verplaatste het van de Dam naar het plein voor de Stopera om de veiligheid te kunnen garanderen. Velen vinden dat de veiligheid van juist deze demonstratie gegarandeerd moest worden.
De organisatie was in handen van voortrekker Christenen voor Israël (CvI) en verschillende Joodse en pro-Israël-organisaties. Hoewel vooraf een vergunning was aangevraagd voor demonstreren op de Dam en ook verkregen, dwong Halsema de organisatie om naar de Stopera te gaan. Volgens haar, de politie en het OM zou het te onveilig zijn op de drukste koopavond van het jaar. Beschermen en veiligheid bieden konden de autoriteiten niet: deze demonstranten moesten weg van de Dam.
Prominenten
Sprekers waren onder meer vicevoorzitter Hans Weijel van het Centraal Joods Overleg (CJO), directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), oud-politicus Rob Oudkerk, zangeres Lenny Kuhr en Zuidas-rabbijn Yanki Jacobs. Christelijke organisaties waren er ook, waaronder ‘Op de bres voor Israël’. CvI-voorman Frank van Oordt zei tegen alle Joden: “Weet dat we voor en naast jullie staan. En weet dat jullie God onze God is en dat hij al zijn beloften aan jullie zal vervullen.”
Tegenacties
Anti-Israël-activisten hadden vooraf gedreigd met tegenacties en een -demonstratie. Deze mocht niet doorgaan ‘omdat er geen vergunning was aangevraagd’. Hoewel ze niet welkom waren, kwamen ze toch naar het plein voor het stadhuis. De politie verwijderde een paar van hen. Dat gebeurde nadat ze anti-Israël-leuzen hadden geroepen. De politie sommeerde hen om naar het Museumplein te gaan. Er is een persoon opgepakt die zich niet kon legitimeren, aldus de NOS.
Organisatie
Veel deelnemers aan de pro-Israël-manifestatie werden met bussen opgehaald uit onder meer Urk, Nijkerk, Alblasserdam, Giessen en Staphorst, plaatsen in de Nederlandse Bijbelgordel. Daar wonen relatief veel burgers die achter de Joden staan en die willen dat Joods leven in Nederland blijft bestaan. De touringcars moesten onder politiebegeleiding naar de Stopera. Na afloop werden ze opnieuw door agenten uit Amsterdam begeleid, omdat ook hun veiligheid niet honderd procent zeker was. Verder waren veel andere goedwillende Nederlanders naar de Stopera gekomen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren