Hamas-verdachte uit Rotterdam in Duitsland aangeklaagd
Nazih R., de man die begin dit jaar werd uitgeleverd aan Duitsland, is daar aangeklaagd als verdachte van Hamas. De vermoedelijke Hamas-cel is niet alleen: nog drie anderen kregen dinsdag te horen dat ze verdacht worden van terreuractiviteiten. Dit maakte het Duitse Openbaar Ministerie bekend. De vier hebben volgens het OM ondergrondse wapendepots opgezet voor aanvallen op Joodse doelen.
Abdelhamid Al A., Mohamed B., Nazih R. en Ibrahim El-R. werkten als buitenlandse Hamas-operatoren, zo meldt het OM. ‘Ze bekleedden belangrijke posities binnen de vereniging met directe verbindingen met leiders van de militaire vleugel’. In het voorjaar van 2019 vertrok El-R. naar Bulgarije voor wapendepot met munitie en vuurwapens, zoals een Kalasjnikov. Later ging hij naar een wapenopslag in Denemarken en bracht hij een pistool naar Duitsland. In augustus 2023 reisde hij weer naar Bulgarije om het depot te controleren.
Tegen de lamp
Tussen juni en december 2023 verplaatsen alle verdachten zich, vanuit verschillende posities, meerdere keren van Berlijn naar een wapenopslag in Polen. Dat was voldoende bewijs om de alle vier op te pakken: dat gebeurde op 14 december vorig jaar. Nazih R. zat toen in Rotterdam. De Nederlandse politie arresteerde en bracht hem over naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Daar bleef hij totdat hij in februari van dit jaar aan Duitsland werd uitgeleverd.
Cellen
Lang geleden heeft Hamas in verschillende Europese landen ondergrondse bewaardepots met wapens opgezet voor mogelijke aanvallen op Joodse instellingen in Europa. Voor het onderhoud wierf de terreurorganisatie zogenaamde ‘buitenlandse operators’ of cellen. In de regel ging het om mensen die over een Europese verblijfsvergunning beschikten en zodoende hier snel ingezet konden worden. R. heeft de Nederlandse nationaliteit. De andere verdachten zijn twee Libanezen en een Egyptenaar.
Ambassade Israël
Duitsland verdenkt het viertal ervan om de Israëlische ambassade in Berlijn, de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein en de voormalige luchthaven Tempelhof in Berlijn mogelijk aan te willen vallen. Het Duitse OM stelt dat de vier mannen hoge posities bekleedden binnen de terreurbeweging. Ze worden ook verdacht van lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren