Protest tegen nieuwe James Bond omdat hij Joods is

Aaron Taylor-Johnson (beeld: John Bauld, wikipedia commons)

Daags na het bekend worden van de – waarschijnlijk – nieuwe James Bond ligt deze onder vuur. Het gaat om Aaron Taylor-Johnson, een Britse acteur van Joodse komaf. Anti-Israëlische fans van de filmreeks hebben aangekondigd Bond-films met hem in de hoofdrol te zullen boycotten. Een Joodse acteur, die moet wel pro-Israël zijn, zo is de gedachte. De vraag is of het doorgaat en zo ja, of de feestelijke aankondiging van de nieuwe Bond nu al niet is verstoord.

Taylor-Johnson, die al zou hebben getekend om in de voetsporen van Daniel Craig te treden, kreeg in de afgelopen dagen te maken met een hagelregen aan antisemitische reacties op sociale media. De hashtag #BoycottJamesBond gaat op X – voorheen Twitter – rond en zorgt voor veel antisemitische drek. Volgens deze reageerders is de keuze voor een Joodse acteur die James Bond gaat spelen vekeerd omdat Israël ‘genocide’ pleegt. ‘Boycot Bond, Free Palestine’ is een veel geziene leus op X.

Tegelijkertijd grijpen pro-Israëlische twitteraars de gelegenheid aan om het voor Taylor-Johnson aan te nemen. Het Centrum Documentatie en Informatie Israël schrijft op X: ‘Er wordt online opgeroepen tot een boycot van de James Bond-films omdat de acteur die de rol vanaf nu zal gaan spelen Joods is. Uiteraard is ook dit alleen maar #antizionisme. Dat u niet gaat denken dat deze mensen iets tegen #Joden hebben of zo’. BBB-kopstuk Mona Keijzer schrijft: ‘Waar blijft de mars om beschaving nu? Waar blijft de schreeuw tegen #jodenhaat?’

Vorige week zei een bron tegen The Sun: “Bond is de taak van Aaron, mocht hij die willen aanvaarden. Het formele aanbod ligt op tafel en ze wachten op antwoord.” Ergens deze week zou Taylor-Johnson zijn contract tekenen en zich nu al voorbereiden op de grote aankondiging. De acteur zelf zegt: “Ik vind het charmant en geweldig dat mensen mij in die rol zien. Ik beschouw het als een groot compliment.” De vraag is of het doorgaat en zo ja, of de feestelijke aankondiging van de nieuwe Bond nu al niet is verstoord.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Film » Protest tegen nieuwe James Bond omdat hij Joods is