Israël stopt samenwerking met UNRWA

VN Verenigde Naties
Vlag van de VN (wikipedia commons)

De Israëlische regering stopt alle vormen van samenwerking met UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnen. Dat komt door de vele onthullingen van de afgelopen tijd over de samenwerking tussen de organisatie en terreurbeweging Hamas in Gaza. Sinds deze week laat Israël geen voedselhulp meer toe die UNRWA in het noorden van de Gazastrook levert. Voor het slagen van de missie van speciaal VN-gezant Sigrid Kaag is UNRWA van groot belang. Volgens haar is het ‘het enige alternatief’.

Uit elkaar

“UNRWA maakt deel uit van het probleem en wij zullen niet meer met ze samenwerken. Ze houden het conflict in stand in plaats van dat ze het verlichten,” aldus een woordvoerder van de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu tegen persbureau Reuters. In plaats van met de VN-organisatie samen te werken wil Israël alternatieven vinden voor het aanbieden van hulp aan de Gazanen. Het risico is namelijk te groot dat UNRWA-medewerkers weer in de fout gaan, bijvoorbeeld door een deel van de voedselhulp aan te bieden aan Hamas-terroristen.

Alternatieven

In januari toonde Israël aan dat twaalf medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Er brak een schandaal uit en negen van hen werden ontslagen. Tegelijkertijd zetten vele donorlanden hun geldstroom aan de VN-club tijdelijk stop. Zij willen extra onderzoek afwachten, maar zonder het geld kan UNRWA momenteel minder uitrichten. Sommigen, zoals Duitsland en Canada hebben de financiering weer hervat. Nederland niet. Samen met Israël wordt door westerse en Arabische landen gezocht naar alternatieven voor hulp aan de bevolking in Gaza, zoals voedseldroppings en een zeelanding.

Kaag en UNRWA

Philippe Lazzarini, het hoofd van de organisatie, zei zondag al dat Israël de VN heeft laten weten dat het niet langer voedselkonvooien van de UNRWA naar het noorden van Gaza zal doorlaten. Nu is daar dus een definitieve stap bij gekomen, zo lijkt het. Eerder gaf speciaal VN-gezant voor Gaza, Sigrid Kaag, nadrukkelijk aan dat UNRWA nodig is voor de wederopbouw van de strook na de oorlog. “UNRWA is het enige alternatief,” aldus Kaag. De wederopbouw van Gaza is het doel van haar missie. Zonder UNRWA wordt het voor haar moeilijker om daarin te slagen, omdat zij in feite vanuit de VN dan geen organisatie op de grond heeft.

Parasiteren

Uit het onderzoek van Israël kwam in januari naar buiten dat UNRWA zeker 1.500 relaties had lopen met terreurgroepen als Hamas en Islamitische Jihad. Verder bleek later dat er onder de gebouwen en terreinen van de VN-organisatie een tunnel-netwerk met operatiekamers van Hamas is aangetroffen. In die kamers stonden onder meer de servers van de terreurorganisatie, die waren aangesloten op de internet- en elektriciteitskabels van UNRWA. Lazzarini heeft alle betrokkenheid vanuit de VN ontkend. Anderen, waaronder de ngo UN Watch, stellen vast dat het anders zit en dat Hamas jarenlang kon parasiteren op UNRWA.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Israël stopt samenwerking met UNRWA