EU ‘waarschuwt’ Israël, Kaag: ‘UNRWA is enig alternatief’

Kaag, wikipedia commons

De landen van de Europese Unie, minus Hongarije, hebben Israël gewaarschuwd de aanval op Rafah niet in te zetten. Ze vinden het risico op een humanitaire ramp te groot. Ook speciaal VN-gezant voor Gaza, Sigrid Kaag, waarschuwt voor ‘rampzalige humanitaire gevolgen’. Zij stelt verder dat UNRWA het enige alternatief is om de Palestijnen in Gaza te ondersteunen. Israël denkt daar anders over. Voor Kaag zelf is het voortbestaan van UNRWA van groot belang.

‘Don’t do it’

Sinds de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een grote aanval op Rafah aankondigde om de laatste overgebleven bataljons van terreurbeweging Hamas te vernietigen, is de diplomatieke druk door het westen op Israël behoorlijk opgevoerd. Onder meer demissionair premier Mark Rutte (VVD) zei: ‘don’t do it’. Op maandag waarschuwden nog eens 26 EU-landen de Israëlische regering voor de humanitaire gevolgen als de aanval er komt. Alleen Hongarije, dat Israël door dik en dun steunt, sloot zich niet bij de verklaring aan.

Veilige zones

Momenteel bevinden zich een miljoen Gazanen in Rafah. Ze zijn gevlucht voor het geweld elders in de strook en kunnen volgens de EU en Amerika geen kant op, onder andere omdat Egypte de grens wil dichthouden. Israël geeft aan dat het veilige zones voor deze mensen zal aanwijzen waar ze naartoe kunnen voordat de aanval op Rafah wordt ingezet. Van de 24 gevechtsgroepen van Hamas zijn er nog vier over en die bevinden zich in deze plaats. Ze houden zich schuil onder de mensen, in tunnels en civiele infrastructuur zoals scholen en ziekenhuizen.

Beloften nakomen

Premier Netanyahu wil de totale overwinning op Hamas. Alleen dan kunnen we onze beloften nakomen, zei hij zondag nog op bezoek bij Joodse leiders in de Verenigde Staten. “We hebben drie doelen: Hamas vernietigen, van Gaza een veilig gebied maken en alle gegijzelden terug naar huis krijgen,” aldus Netanyahu, die zei dat de oorlog gewonnen kan worden. Ook prees hij het werk van het leger (IDF) in Gaza. “Vooraf zeiden experts en anderen dat het onbegonnen werk zou zijn om Gaza in te gaan. Na vier maanden hebben we het gebied al grotendeels onder controle.”

Kaag aanwezig

In Brussel was ook Sigrid Kaag te gast. De oud-minister van Buitenlandse Zaken en Financiën is nu VN-coördinator voor de wederopbouw Gaza. Ze sloot zich aan bij de verklaring van de 26 EU-landen en benadrukte dat er ‘geen alternatief’ is voor UNRWA, de VN-organisatie die er is voor de Palestijnen. UNRWA ligt al weken onder vuur omdat medewerkers bleken mee te hebben gedaan aan de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël. Verder zijn er tunnels en een datacentrum van Hamas onder het UNRWA-kantoor in Gaza aangetroffen.

Niet in de ban

Donorlanden zoals Nederland en Canada trokken hun gelden in na het nieuws over de terroristische medewerkers van UNRWA. Als het aan Israël ligt, wordt de organisatie definitief door de internationale gemeenschap afgeschreven, maar vanuit Europa en de VS klinken andere geluiden. Net als Kaag is het buitenland ervan overtuigd dat UNRWA moet blijven bestaan voor de wederopbouw van Gaza en voor hulp aan de bewoners. Dat de organisatie ook grossiert in het indoctrineren van Palestijnse kinderen tegen Israël in scholen en kinderkampen, deert de buitenwereld nu onvoldoende.

Analyse

Voor Kaag is er alles aan gelegen om UNRWA overeind te houden. De organisatie heeft een netwerk in de Palestijnse gebieden en Gaza, en kan meteen gebruikt worden als de oorlog voorbij is en er meer internationale hulp op gang komt. Het is de missie van Kaag om de hulp bij de noodlijdende bevolking te brengen en de wederopbouw van Gaza op gang te krijgen. Zonder UNRWA wordt dat voor haar erg moeilijk, want dan ontbreekt het haar aan infrastructuur vanuit de VN om dat te doen. Kortweg: als UNRWA in de ban gedaan wordt, zal de missie van Kaag waarschijnlijk ook mislukken.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » EU ‘waarschuwt’ Israël, Kaag: ‘UNRWA is enig alternatief’