Den Haag geeft 5 miljoen aan Kaag voor Gaza

Kaag, wikipedia commons

Oud-minister Sigrid Kaag (D66), thans in dienst bij de VN, krijgt van Nederland vijf miljoen euro om de mensen in Gaza te helpen. Dat meldt demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (VVD) voor Ontwikkelingssamenwerking op Radio 1. Het bedrag komt bovenop een eerder gestort bedrag van vijftig miljoen euro aan belastinggeld.

Even vooruit

Kaag kan even vooruit met de vijf miljoen, wat een extraatje is boven de vijftig miljoen euro, wat door critici wordt gezien als een cadeau aan Hamas. De terreurorganisatie staat erom bekend ontwikkelingsgeld te misbruiken voor eigen doeleinden, zoals het uitbouwen van een terreurnetwerk en het plegen van aanslagen in en tegen Israël.

Aftreden

Kaag maakte op 26 december 2023 bekend per 9 januari aan de slag te gaan als humanitair en wederopbouwcoördinator van de VN voor Gaza. In de maanden daarvoor was zij demissionair minister van Financiën. Het demissionaire kabinet gaf in die periode vijftig miljoen euro voor Gaza. Als bewindsvrouw gaf Kaag hiervoor groen licht. Nu komt daar nog eens vijf miljoen bij.

Overleg

Staatssecretaris Van Leeuwen zegt op Radio 1 dat Kaag overleg pleegt en pleegde over het geld. Of het gegeven dat Hamas hulpgeld misbruikt voor eigen doeleinden, werd niet of nauwelijks gesproken. Het is aan de oud-D66-voorvrouw de taak om ervoor te zorgen dat de gelden in goede handen terecht komen en ook goed worden gebruikt.

Categorie:

Home » Nieuws » Den Haag geeft 5 miljoen aan Kaag voor Gaza