In Turkije opgepakte Israëlische voetballer vrijgelaten

Sagiv Jehezkel (Twitter-X)

Sagiv Jehezkel, de voetballer uit Israël die zondag werd opgepakt omdat hij wees op de oorlog tegen Hamas, is vrijgelaten en komt naar huis. In Israël en de Joodse wereld is de verontwaardiging groot, omdat Jehezkel zijn mening gaf voor een goede zaak. Zijn club Antalyaspor, die hem ontsloeg, wordt gesponsord door de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Corendon.

Opgepakt

Tijdens een wedstrijd liet Jehezkel een bandje om zijn pols zien met de tekst ‘100 days 7/10’, dat gaat over de honderdste dag van de oorlog. Daarmee wilde hij Israël en het leger steunen, en iedereen eraan herinneren dat nog 136 landgenoten gegijzeld zijn en vastzitten in Gaza. De actie leidde tot zijn ontslag hij Antalyaspor en arrestatie door de Turkse politie.

Dictatuur

Na een dag vast te hebben gezeten, is Jehezkel vrijgekomen na tussenkomst van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Iemand die een voetballer arresteert omdat hij solidariteit toont met 136 gijzelaars die al honderd dagen vastzitten in de handen van een moorddadige terroristische organisatie, vertegenwoordigt een cultuur van moord en haat,” aldus de Israëlische minister Yisrael Katz van Buitenlandse Zaken, die Turkije ‘een dictatuur’ noemt.

Corendon

Maandag werd ontdekt dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Corendon Altanyaspor sponsort. Het stadion draagt de naam van het concern, dat in de Zuid-Turkse stad zijn Turkse hoofdkwartier heeft en dat als kruispunt voor de Corendon-vluchten dient. Corendon geeft in de media aan niet meer te hebben geweten dat het de club sponsorde, omdat ook Alanyaspor wordt gesponsord. Het bedrijf is geen onderdeel van Antalyaspor of van het Turkse Openbaar Ministerie.

Antwoord op Attal

Mogelijk is de Turkse arrestatie van Jehezkel een antwoord op de Franse vervolging van de Algerijnse voetballer Yousef Attal. Die had daags na het uitbreken van de oorlog een anti-Israëlische en antisemitische post gedaan op sociale media. Het Franse OM eiste tien maanden celstraf en een geldboete ter waarde van 45.000 euro.

Cricket-aanvoerder

Eerder ontnam Zuid-Afrika de aanvoerder van het nationale cricketteam zijn positie. De Joodse David Teeger mag het team niet langer aanvoeren omdat hij een door hem gewonnen sportprijs opdroeg aan Israël en de militairen die vechten in Gaza. Volgens de cricketbond zou zijn ‘veiligheid’ anders onder druk komen te staan. Zuid-Afrika heeft ook een zaak aangespannen tegen Israël bij het Internationaal Hof om vermeende genocide.

Categorie: |

Home » Nieuws » In Turkije opgepakte Israëlische voetballer vrijgelaten