Raad Groningen kiest voor onderwijs Joods verleden

Groningen, Martinitoren (beeld: Flickr, J. Wieland, https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/)

In de gemeenteraad van Groningen is woensdag een motie unaniem aangenomen die educatie over de Sjoa en Joodse geschiedenis leven maakt. Nu de kennis over de Holocaust en het Jodendom in Nederland afneemt en vooroordelen over Joden toeneemt, is het tijd om iets te doen, zo vinden ze in Groningen-Stad. De motie kwam van het CDA en zorgt ervoor dat Synagoge Groningen een belangrijke rol krijgt.

Het college van burgemeester en wethouders moet zich van de gemeenteraad maximaal inspannen om iedere Groningse jongere op de hoogte te laten zijn van de Joodse geschiedenis. Dat kan bijvoorbeeld door alle jongeren een bezoek te laten brengen aan de Synagoge Groningen in de Folkingestraat. Daar is een permanente expositie en worden al projecten uitgerold, waaronder allerlei educatieve programma’s. De kennis en het enthousiasme is er ook aanwezig.

Blij

Voorzitter René Grunewald van de Stichting Synagoge Folkingestraat Groningen is erg blij dat zijn organisatie daarin betrokken kan worden. “Alle jongeren in de provincie Groningen zouden tussen hun elfde en zestiende minstens één keer bij ons langs moeten komen, om kennis over het Jodendom op te doen. Onbekend maakt immers onbemind, en dat willen we tegengaan. Wij denken dat kennis en educatie hét vaccin is tegen antisemitisme en discriminatie,” zegt hij tegen RTV Noord.

Groei

De Synagoge Groningen beschikt al over tal van lesprogramma’s, benadrukt Grunewald. “We hebben kijkwijzers voor het primair onderwijs en voor het voorgezet onderwijs. Voor het MBO, HBO en universitair onderwijs hebben we dat nog niet, maar dat willen we wel gaan ontwikkelen. Jaarlijks komen al tussen de honderd en 150 klassen bij ons. En we willen dat dat nog veel meer wordt.” Het moet in de educatie niet alleen gaan om de Sjoa, maar ook over Joods leven en het Jodendom, aldus Grunewald.

Zorgelijk

Uit eerder onderzoek blijkt dat bijna 25 procent van de respondenten die tussen 1980 en 2010 is geboren zegt te geloven dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven. In de Groningse raad zijn ze daar erg van geschrokken. Grunewald is blij dat de missie van zijn Stichting wordt ondersteund door de voltallige raad en het hele stadsbestuur. Hij wil met alle spelers aan de slag om de voorgenomen ambitie van de raad klaar te spelen.

Allen nodig

Grunewald tegen RTV Noord: “Daar hebben we de politiek, scholen en burgers bij nodig. Ik zeg daarom: kom allemaal kijken in de synagoge, want het is een prachtige locatie geworden. We zijn een cultureel platform en een educatiecentrum met een museaal karakter.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Raad Groningen kiest voor onderwijs Joods verleden