Regering Bennett-Lapid valt, nieuwe verkiezingen na de zomer

Twitter

De regering in Israël is gevallen. De bonte coalitie van premier Naftali Bennett (Yamina) en minister Yair Lapid (Yesh Atid) van Buitenlandse Zaken kan niet verder nu er steeds meer parlementariërs van coalitiepartijen zijn afgevallen. Bennett heeft zijn ontslag ingediend en voorlopig neemt Lapid het premierschap over. Ze hebben besloten nieuwe verkiezingen te laten uitschrijven. Deze worden hoogstwaarschijnlijk op 25 oktober gehouden vanwege de wettelijk vastgelegde vakantieperiodes. Het is de vijfde keer in 3,5 jaar tijd dat Israël naar de stembus moet.

We hebben dit besluit genomen voor het welvaren van het land, zeiden Lapid en Bennett tijdens een persconferentie op maandagavond. Voor het tweetal was het het wegstemmen van de speciale wet voor de betwiste gebieden de druppel. Bennett noemde het falen van de coalitie om de wet te verlengen voor het toepassing van een aantal Israëlische wetten op de kolonisten in de Westelijke Jordaanoever, twee weken geleden, als de onmiddellijke katalysator voor het vallen van de regering. De oppositie steunt de wet, die eind juni afloopt, maar heeft tegen gestemd om de regering verder te destabiliseren.

Functionarissen vertelde Bennett vrijdag dat Israël vanaf eind juni in chaos zou vervallen als de situatie zo zou blijven. “En dat zal ik niet toestaan,” aldus de vertrekkend premier. Dus besloten hij en Lapid ‘samen te werken om de Knesset te ontbinden en een afgesproken datum voor verkiezingen vast te stellen’. Bennett: “In tegenstelling tot de oppositie, die de veiligheid van Israël in een politieke pion veranderde, weigerde ik zelfs maar één dag de veiligheid van Israël te schaden.” Hij vergeleek hun oordeel met het Salomonsoordeel uit de Bijbel en prees de coalitie als ‘een goede regering die Israël uit de put heeft gehaald’. Ook benadrukte hij dat de partijen bewezen hebben te kunnen samenwerken.

De zogenoemde anti-Netanhayu-regering van Bennett en Lapid kwam ruim een jaar geleden aan de macht en omvatte acht partijen van links tot rechts. Ze vonden elkaar in hun afkeer tegen Benjamin Netanyahu en zijn Likud-partij, die meer dan tien jaar had geregeerd. De coalitie had aan het begin 61 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement, maar raakte gaandeweg in verval. In de afgelopen twee maanden hebben meerdere parlementariërs uit de coalitie hun handen van de regering afgetrokken, waardoor doorregeren steeds moeilijker werd.

Volgens de Times of Israel waren veel leden in de coalitie verrast. Zelfs prominente regeringsleden zeiden eerder op maandagavond niet door Bennett en Lapid op de hoogte te zijn gesteld van hun besluit. Yamina-kopstuk en minister Ayalet Shaked zeiden van niets te weten, evenals defensieminister Benny Gantz. Hij noemde het ontbinden van de Knesset ‘een schande’. Parlementariërs van Yamina zeiden ook niet door hun leider Bennett te zijn geïnformeerd. Hoe dan ook blijft hij in de regering als vicepremier.

Categorie: |

Home » Nieuws » Regering Bennett-Lapid valt, nieuwe verkiezingen na de zomer