Inzamelactie voor Joods Gemeentegebouw Haarlem begonnen

Maps

In Haarlem komt een Joods educatief en cultureel centrum: het Joods Gemeentegebouw. Daar kunnen Joden en niet-Joden terecht om meer te weten te komen over Joods Haarlem, maar ook voor ontmoetingen, manifestaties en activiteiten. Het project is inmiddels in een nieuwe fase aanbeland. De gemeente Haarlem zal het pand verkopen aan het Amsterdamse Stadsherstel N.V. en ook is er een stichting opgericht die het Joodse onderdeel op de eerste etage coördineert. Die stichting roept nu iedereen op om te doneren en zo het gemeentegebouw echt mogelijk te maken. Er is een online donatieplek opgezet.

De gemeenteraad nam in november 2018 een motie aan voor een haalbaarheidsonderzoek naar het opnieuw in gebruik nemen van het Joods Gemeentegebouw in de Lange Wijngaartstraat 14. Daar zat voor de oorlog de Joodse Gemeente Haarlem. Na 1945 werd het verkocht en kwam de Verkeerspolitie erin te zitten, waarna het in de jaren zeventig werd gekraakt. Nu het pand in handen komt van Stadsherstel, worden er nieuwe appartementen in gerealiseerd en krijgt de Joodse gemeenschap ook weer een plek. Niet alleen moet hier een cultureel-, educatief- en herinneringscentrum komen, maar ook moet de NIG Noord-Holland Noordwest er ruimte krijgen voor activiteiten.

De Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem heeft een ambitieus beleidsplan opgezet. Er moet een vaste expositie komen die verhaalt over de geschiedenis van de Joden in de Spaarnestad. Uit het bericht van de Stichting over het plan: ‘Centraal staat een digitale presentatie van de namen van de ongeveer duizend vermoorde Joodse burgers, geïllustreerd met foto’s, persoonlijke herinneringen, getuigenissen en documenten. Speciale aandacht wordt daarbij gegeven aan de gevolgen van antisemitisme, racisme, discriminatie, vervolging en uitsluiting’. Verder moet er ook ruimte komen voor wisselende tentoonstellingen.

In het pand moet eveneens plaats zijn voor een cultureel platform waar evenementen en activiteiten kunnen worden georganiseerd. ‘Gedacht wordt aan workshops in aansluiting bij de educatieve programma’s en aan voorstellingen, lezingen, presentaties die een band hebben met de Joodse of Haarlemse identiteit van het gebouw’, schrijft het bestuur. Het gebouw kan ook door anderen benut worden voor vergaderingen, ontvangsten, lezingen en uitvoeringen. ‘De voorkeur van de stichting gaat daarbij uit naar culturele en maatschappelijke activiteiten die gericht zijn op dialoog, diversiteit en inclusiviteit’.

Om het allemaal mogelijk te maken is geld nodig. De stichting heeft daarom een donatiepagina opgezet op Voordekunst.nl. ‘Met de verkoop van het pand door de Gemeente Haarlem aan Stadsherstel en een subsidie van 100.000 euro van de gemeente Haarlem voor de eerste vijf jaar huur en de inrichting is er een stevig fundament gelegd om de plannen verder te ontwikkelen’, schrijft bestuurslid Ralph Levie aan Jonet.nl. ‘Voor de verdere ontwikkeling van de plannen is het noodzakelijk dat de Stichting nu een stevige basis neerzet voor de communicatie over het project. Het gaat daarbij o.a. om een huisstijl, een website en een brochure. Omdat wij daarvoor vooralsnog geen middelen hebben zijn wij een crowdfunding gestart’. Iedereen die het wil, kan daar doneren, aldus Levie.

De stichting zal nauw samenwerken met de NIG Noord-Holland Noordwest en incidenteel samen activiteiten willen opzetten. Daarnaast wordt er gesproken met het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in Amsterdam, het Noord-Hollands Archief, culturele instellingen in Haarlem en landelijke Joodse organisaties. Ook is er contact met de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland. Als ‘ondersteuners’ zijn er onder andere oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) van Amsterdam, JCK-directeur Emile Schrijver en romanschrijfster Jessica Durlacher.

Lees ook:
Joodse begraafplaats Haarlem in zeer slechte staat, restauratie is broodnodig

De NIK-gemeente Noord-Holland Noordwest luidt de noodbel voor de Joodse begraafplaats van Haarlem. Als er niets gebeurt, zal deze monumentale plek ten ondergaan aan slijtage en achterstalligheid. Dit stelt voorzitter Ruben Boas tegen RTVNH. Hij nam een verslaggever mee langs het monumentale hek van de begraafplaats aan de Amsterdamsevaart. “Er zijn pilaren die zijn ingewaterd. Die staan ook te wiebelen,” aldus Boas. Er is een inzamelingsactie gestart om de begraafplaats te redden. 



Categorie:

Home » Nieuws » Inzamelactie voor Joods Gemeentegebouw Haarlem begonnen