Regering moet zich voortaan uitspreken tegen regeringsleiders die Jodenhaat aanwakkeren

tweede kamer
wiki

De Nederlandse regering moet zich in bilaterale verbanden voortaan uitspreken tegen regeringsleiders die antisemitisme aanwakkeren. Dit heeft de Tweede Kamer besloten. De motie die de regering hiertoe verplicht, werd ingediend door de fracties van GroenLinks, SGP, PvdA en SP. Alleen regeringspartij VVD en het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet stemden tegen het voorstel. Het voorstel tot deze motie is van GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Volgens haar is er een tendens gaande waarbij wereldleiders Jodenhaat almaar meer oogluikend toelaten. Zodoende moet de Nederlandse regering zich hier stellig tegen uitspreken. Dit kan tijdens bilaterale (een-op-een) contacten met regeringsleiders, aldus Buitenweg.

Soros
De uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump over de Joodse miljardair en filantroop George Soros over illegale migratie vormden voor Buitenweg de aanleiding tot het voorstel. “Bij het actief uitspreken van steun denk ik bijvoorbeeld ook aan Soros, aan de lastercampagnes en de intimidaties aan zijn adres. Ik denk aan de Amerikaanse president die daaraan meedoet, aan het antisemitisme dat zo moedwillig wordt aangewakkerd. En daar krijg ik buikpijn van,” aldus het GroenLinks-Kamerlid, dat indirect ook doelde op de lastercampagne van de Hongaarse regering tegen Soros, waar ook antisemitische sentimenten worden gebruikt. PVV-Kamerlid Raymond de Roon antwoordde in het Kamerdebat dat hij geen verslechtering ziet van de positie van de Amerikaanse Joden. Op navraag van collega’s verduidelijkte hij zijn afschuw over terreuraanslag op de synagoge van Pittsburgh, maar bleef hij bij zijn standpunt.

Blok ontraadt
De motie werd ontraden door minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. Hij vertelde dat de bestrijding van discriminatie al een van de speerpunten van het buitenlandse beleid is. Volgens de VVD’er zou het niet helpen als middels deze motie op iedere uitspraak van buitenlandse autoriteiten gereageerd zou moeten worden. “Er kan geen twijfel bestaan over de Nederlandse positie: we verwerpen antisemitisme in welk land dan ook,” aldus de bewindsman, die later bakzijl haalde in de stemming. Blok kwam deze zomer in opspraak door harde uitspraken over multi-etnische samenlevingen. Zo noemde hij Suriname een ‘failed state’, iets wat volgens alle deskundigen niet correct is. Failed states zijn staten zoals Somalië en Zuid-Soedan, aldus kenners.

Motie tegen betalingen terroristen
Naast het voorstel van GroenLinks werd er ook een motie ingediend door de SGP. Die stelt dat de Nederlandse regering moet stoppen met het geven van geld aan de Palestijnse Autoriteit (PA). Al jaren is duidelijk dat de PA internationaal hulpgeld geeft aan veroordeelde Palestijnse terroristen. Deze uitkeringenstroom moet stoppen zodat het geweld en de terreur tegen Israëli’s niet langer loont. Eerder werden er al schriftelijke Kamervragen gesteld over de kwestie. Minister Blok antwoordde dat het kabinet ‘in principe niet tegen betalingen aan gevangenen en hun families is, zolang die transparant zijn en gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie’. Blok heeft laten weten dat Nederland de bezwaren tegen de betalingen consequent naar voren brengt in gesprekken met vertegenwoordigers van de PA en de Palestinian Liberation Organisation (PLO). Uit een WOB-verzoek van het CIDI blijkt echter dat dit circa twintig keer is gebeurd en dat het geen enkel effect heeft gehad.

Categorie:

Home » Nieuws » Regering moet zich voortaan uitspreken tegen regeringsleiders die Jodenhaat aanwakkeren