‘Playboy’ Rolf Eden (92) overleden

Rolf Eden
Rolf Eden (Beeld: Von Siebbi - ipernity.com)

In zijn woonplaats Berlijn is Rolf Eden op 92-jarige leeftijd overleden. Eden was van Duits-Joodse komaf en was een bekende verschijning in het Duitse uitgaansleven. Hij genoot vooral bekendheid als voormalig eigenaar van verschillende nachtclubs in Berlijn. In zijn jonge jaren woonde hij in Israël en vocht in de onafhankelijkheidsoorlog.

Zijn familie ontvluchtte nazi-Duitsland in 1933 en reisde naar Israël. Rolf Eden, wiens werkelijke naam Rolf Sigmund Sostheim luidde, was toen drie jaar oud, zo schrijft de Jewish Telegraph Agency (JTA). Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog was hij lid van de Palmach. Deze elite-eenheid stond aan de basis van de huidige Israel Defense Forces (IDF).

Na de oorlog verliet Rolf Eden Israël en vertrok naar Parijs. Uiteindelijk belandde hij in 1956 in West-Berlijn waar hij een aantal nachtclubs opende. In de jazzclub Eden Saloon organiseerde hij striptease-voorstellingen die hij eerder in Parijs had gezien. Ook liet hij het Duitse publiek kennismaken met Miss Bikini-wedstrijden naar Amerikaans voorbeeld. Ongekend gewaagd voor die tijd. In het uitgaanscircuit gold hij ook als degene die de eerste discotheek van Duitsland opende.

Playboy
Eden was een vrouwenverslinder en maakte daar geen geheim van. Sterker nog, hij vond het leuk het beeld van ‘Playboy’ dat mensen van hem hadden, te koesteren. Naar eigen zeggen zou hij met tenminste drieduizend vrouwen het bed hebben gedeeld. Hij hield zelfs een logboek bij van zijn escapades, volgens hem om eventuele onterechte alimentatieverzoeken bij de rechtbank aan te vechten.

Uit die relaties kwamen zeven kinderen voort bij zeven verschillende vrouwen. Een van die kinderen woont in Israël, is inmiddels getrouwd en heeft drie kinderen. Rolf Eden zei een goede relatie te hebben met al zijn kinderen. Zijn dochter in Israël bezocht hij zo’n twee keer per jaar. Ondanks zijn lange verblijf in Duitsland beschouwde hij Israël als zijn thuisland. Hoewel hij nooit last had van antisemitisme in Duitsland, hield hij altijd de mogelijkheid open om terug te gaan. “Als er iets met me gebeurt, ga ik naar Israël,” zei hij in 2012 in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

In 2011 werd een documentaire gemaakt over het turbulente leven van Rolf Eden, The Big Eden. Een jaar later verscheen zijn autobiografie Immer nur Glück gehabt: Wie ich Deutschlands bekanntester Playboy wurde.

Lees ook:
Elana Dykewomon (72) was een lesbisch-Joods pionier – in memoriam

De Amerikaanse schrijfster Elana Dykewomon is op 72-jarige leeftijd overleden. De auteur van Joodse komaf, die eigenlijk Nachman heette, publiceerde in de jaren negentig een standaardwerk over lesbisch én Joods zijn door de eeuwen heen. Met haar boek doorbrak ze een een vooroordeel: Joodse lesbiennes waren geen modern verschijnsel, ze waren er altijd al. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | | |

Home » Nieuws » ‘Playboy’ Rolf Eden (92) overleden